Prune uscate. Proprietăți utile
Prunele uscate conţin cantităţi mari de vitamine (E, beta-caroten, PP, C şi B); minerale (fier, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, fosfor, cobalt, iod, zinc, fluor, mangan, cupru); alte substanțe utile (zaharuri, acizi, pectine, celuloză, acizi organici, amidon, glucide, proteine).
Datorită acizilor organici, în prunele uscate predomină acidul de mere, dar sunt de asemenea prezenţi și acidul citric, acidul salicilic și acidul oxalic. Datorită polifenolilo, fructele uscate au un efect asupra creșterii elasticităţii pereților vaselor, care afectează în mod benefic funcționarea întregului sistem cardiovascular.
Prunele uscate au un efect tonic, restabilesc eficiența de muncă redusă, îmbunătăţesc starea generală de sănătate. De asemenea, prunele uscate au proprietăţi cosmetice bune și prin urmare, sunt capabile să îmbunătățească aspectul și starea pielii.
Prunele uscate sunt bogate în potasiu, care este cunoscut pentru a fi utilizat în urolitiază, implicat în transmiterea impulsurilor nervoşi, în contracția musculară, în menținerea activității inimii și echilibrului acido-bazic în organism. Sub influența de potasiu sporesc secreția de bilă şi excreţia de urină din organism.
Datorită antioxidanţilor, prunele uscate sporesc imunitatea și rezistența generală la influențele externe nefaste ale mediului înconjurător. Este foarte important să cunoaştem că prunele uscate absorb radicalii liberi care distrug organismul. Prin aceasta se explică proprietăţile de anti-îmbătrânire şi de profilaxie ca un mijloc excelent pentru prevenirea cancerului.
Prezența unui număr mare de vitamina B are un efect benefic asupra sistemului nervos uman, eliminând anxietatea şi crescând rezistenţa organismului la stres. Prunele uscate sunt apreciate pentru abilitatea lor de a normaliza tensiunea arterială care este motivul de prescriere a unei diete cu prune uscate persoanelor cu hipertensiune arterială.
Prunele uscate sunt destul de larg aplicate pentru unele boli ale intestinului, însoțite de constipație, gută, afecțiuni hepatice, renale şi cardiace, pentru a crește pofta de mâncare și secreția de acid gastric.
Prunele uscate sunt extrem de utile la beri-beri, deoarece conțin o gamă largă de vitamine. Destul de des, prunele uscate sunt prescrise pentru anemie cauzată de deficitul de fier, precum și pentru a compensa lipsa de potasiu în organism. Contrar opiniei larg răspândite privind conținutul ridicat de oligoelemente în banane, în prunele uscate potasiu se conţine de una și jumătate mai mult. Pentru conținutul ridicat de energie și conținutul ridicat de substanţe nutritive, prunele pot fi recomandate pentru a compensa echilibrul energetic al organismului.
Prunele uscate fac parte din mai multe feluri de mâncare și băuturi - salate, alimente din carne, pilaf, compoturi. Prunele uscate ajută la păstrarea prospețimii cărnii, până la 90% reduc creşterea de Salmonella, Staphylococcus aureus și Escherichia coli.
Cele mai bune prune uscate sunt preparate în mod natural, fără albire sau tratament cu glicerol. Pentru uscare sunt potrivite doar fructele coapte, suculente și dulci, deoarece numai prunele coapte posedă cele mai înalte calități curative.
Prunele sunt recoltate, spălate și uscate la soare timp de câteva zile până la o uscare completă. Din timpurile vechi s-a crezut că cele mai utile prune uscate sunt cu sâmburi, aşa că înainte de uscare nu ar trebui să scoateţi sâmburele.
Sursa: facebook.com/TerraMed