Prunele – beneficii uimitoare pentru organism
Datorita continutului bogat in minerale, vitamine si compusi organici vegetali, prunele reprezinta o importanta sursa naturala de sanatate. Aceste fructe sunt recomandate in tratarea mai multor afectiuni, precum guta, ateroscleroza, hepatita, diabetul, intoxicatiile alimentare, reumatismul si starile toxice cauzate de poluare.
Datorita potasiului si a unor acizi organici care fluidizeaza sangele, prunele au un efect pozitiv asupra hipertensivilor, scad colesterolul sanguin si depunerile acestuia pe vasele de sange. De asemenea, datorita continutului de cupru, aceste fructe impiedica formarea cheagurilor de sange si scad riscul de tromboflebite. Prunele au proprietati antioxidante, laxative, diuretice, antihelmintice, antipiretice, antianemice si antiastenice.
Totodata, prunele decongestioneaza ficatul si reduc riscul aparitiei unor tipuri de ciroze, previn aparitia cataractei si a glaucomului, reduc riscul inflamatiilor mucoasei digestive, scad activitatea intestinala si elimina parazitii intestinali. In acelasi timp, au un efect de reglare a absorbtiei glucozei din alimente, contribuie la scaderea febrei si, nu in ultimul rand, favorizeaza sistemul imunitar.
Anhidridele si acidul oxalic din prune pot distruge virusii, celulele straine, dar si celulele canceroase care nu mai sunt recunoscute ca a fi proprii organismului. Prin aceste cai de actiune, compusii din pruna, dar mai ales din coaja de pruna, pot reduce semnificativ riscul de aparitie a celulelor maligne, a cancerizarii unui tesut sau organ.
O cura de prune poate avea efectul unui medicament antidepresiv, avantajul fiind lipsa totala a toxicitatii compusilor. Desi au un continut moderat de glucide, prunele proaspete pot regla glicemia si preveni aparitia diabetului prin stimularea metabolismului glucidic. Consumul de prune proaspete ajuta in prevenirea si tratarea constipatiei.