Puterea de vindecare a cuptorului rus
Ce fel de boli pot aduce omul pe cuptor sau sobă la o oră nepotrivită? Desigur, în primul rând, tot felul de răceli şi dureri reumatice în articulaţii şi partea inferioară a spatelui. Dacă tratamentul reumatismului și al radiculitei (inflamație a rădăcinilor nervoase craniene sau rahidiene – trad.) necesită o lungă perioadă de timp, bolile legate de răceli pot fi vindecate cu ajutorul cuptorului în una sau două zile. La o răceală uşoară pacientului i se oferea o băutură – un decoct de zmeură uscată cu miere, și îl trimiteau pe cuptor cu o recomandare strictă de a lipi călcâiele de cărămizile fierbinte atât de mult timp, "cât se poate tolera". A doua zi după o simplă procedură răceala "parcă se lua cu mâna".
Vindecătorii populari tratau răceala şi radiculita pe sobă cu vase mici de lut
După o baie cu aburi pacientul a fost culcat pe sobă pe burtă. Apoi, se tăiau în jumătate câțiva cartofi și în fiecare jumătate se băgau câte trei chibrituri sau aşchii de mesteacăn. Chibriturile sau aşchiile se aprindeau, apoi cartoful se aplica pe zona afectată. Pe partea de sus cartoful se acoperea cu vasul de lut, care se lipea de piele aidoma unor sticle medicale. În același fel se aplicau şi toate celelalte vase. Când peste câteva minute vasele se desprindeau, cartofii se îndepărtau, pacientului i se dădea să bea un decoct de zmeură, pacientul a fost acoperit cu o pătură caldă și lăsat să doarmă pe cuptor până dimineaţa. În alte locuri, înainte de a urca pe cuptor, pacientul lua o baie cu apa de zăpadă. Zăpada precolectată în grădină a fost topită în vase mari. În același timp, se încălzea una sau mai multe pietre de nisip care se plasau în apă. Pacientul stătea în apă până ce nu transpira, apoi el consuma decoct de zmeură și se culca pe cuptor supraîncălzit.
Tratament în faţa gurii cuptorului
În conformitate cu o veche credinţă, focul din cuptor promovează vindecarea rănilor și tăierilor sângerate. De exemplu, o persoană a tăiat accidental degetul și sângele continuă să se scurgă prin cârpă sau bandaj. Dacă la acel moment în casă se făcea foc în cuptor, a fost suficient de a atârna o bucată de cârpă sângerată la o distanță respectuoasă de foc. Se credea că, odată ce cârpa se va usca, sângele se va opri, iar rana se va cicatriza. În cazul în care cineva din greșeală apropia cârpa prea tare de foc, atunci nu numai că nu se oprea sângerarea, ci rana se agrava. În opinia strămoșilor noștri, a fost o putere miraculoasă ce lega organismul uman cu vatra de foc.
Tratament cu cenușa din cuptor
Tratament cu cenușă de asemenea se practica pe scară largă în Rusia, deoarece aceasta a fost mereu la îndemână în fiecare casă. De exemplu, cenușa se recomanda pentru tratarea loviturilor şi vânătăilor: dacă un om are o lovitură, cenuşa din conuri de molid amestecată cu un gălbenuş de ou se aplică la fractură. O altă rețetă propune de a aplica cenușa de ienupăr cu albuș. Dacă era nevoie de a trata bolile de ochi, se obţinea cenuşa din porumbar.
Tratament cu lut ars
Nu numai cărbunele și cenușă, dar şi lutul ars căptuşit între cărămizile de zidărie a fost folosit în practicile de vindecare populare. Lutul se măcină până la o pulbere fină, se toarnă într-un vas de lut, se închide ermetic și se stochează până la momentul potrivit. Înainte de utilizare lutul se opărea cu apa clocotită și se lasă să bea la o febră. În cazul în care la un copil apăreau erupții, acestea au fost imediat cernute cu lut ars după ce iritarea pielii dureroase dispărea repede.
Tratament cu fum
Faptul că fumul apărut în urma plantelor arse poate avea un efect terapeutic nu numai în fumigația spațiilor, dar de asemenea la inhalare, a fost bine cunoscut vindecătorilor antici.
Cel mai simplu veche inhalat cu ajutorul căruia se obținea fum cu anumite proprietăți medicinale a fost un chirpici de cărămidă obișnuită.
Pe cărămida fierbinte se presare iarba măcinată, care începe imediat să mocnească, emiţând un fum aromatic gros. Pacientul se aplecă asupra cărămizii și inhală fumul din iarbă.
Sursa: vk.com