Războiul din Ucraina ar putea declanșa un dezastru asemănător celui de la Cernobîl?
Cunoscutul blogger și traducător ceh Jiří Smutný a stîrnit mare vîlvă în mass-media din Cehia. Într-un articol publicat pe site-ul iDNES.cz și preluat de Parlamentskaia gazeta, Jiří Smutný afirmă că ostilitățile din estul Ucrainei ar putea declanșa un nou Cernobîl.
Potrivit autorului, presa preferă să treacă sub tăcere existența pericolului unei contaminări radioactive. Jiří Smutný reamintește că, la începutul lunii iulie, mai multe agenții de știri independente ruse și ucrainene au anunțat despre lansarea unor tiruri de artilere și de rachete asupra unuia dintre orașele din sud-estul Ucrainei, unde este amplasat un depozit de deșeuri radioactive. Din fericire, atacurile nu au provocat un dezastru.
Însă, în cazul unei lovituri directe, s-ar putea produce scurgeri radioactive de cobalt și iridiu, ceea ce va contamina vaste zone și va necesita evacuarea a sute de mii de oameni. Obiecte periculoase de depozitare a materialelor radioactive, surse de radiații ionizante pentru diagnosticarea și tratamentul tumorilor maligne există în Donețk, Lugansk, Gorlovka și în alte orașe. În zona de conflict se află 14 clinici de oncologie, numeroase spitale, unde oamenii sunt tratați de boala fatală. Distrugerea acestor obiecte este extrem de periculoasă.
Solicitat de Vocea Rusiei, Serghei Kușnariov, vicepreședintele Societății Nucleare din Rusia, a spus: „E un fapt cunoscut că izotopii radioactivi sunt utilizați în radioterapie. Bineînțeles, aceste elemente, inclusiv iridiu, trebuie utilizate corect și depozitate în condiții de siguranță. Din păcate, în contextul luptelor, cînd sunt lansate tiruri chiar și asupra spitalelor, se poate întîmpla orice! Dezastrul ar putea fi imens”.
Articolul publicat de Jiří Smutný a fost comentat pentru Vocea Rusiei și de Aleksei Iablokov, doctor în științe biologice, membru corespondent al Academiei ruse de Științe.
„O eventuală distrugere a depozitelor de deșeuri medicale radioactive ar putea contamina teritorii vaste, unde, în următorii 50 de ani, se va înregistra o creștere a maladiilor canceroase în rîndul populației locale. Norma maximă este de 30 de microroentgen pe oră, iar 100 de microroentgen pe oră pune în pericol sănătatea oamenilor. Acțiunile de luptă din Ucraina ar putea provoca un dezastru, dacă vor fi atacate centralele nucleare locale, precum cea de la Hmelnițk sau altele, sau dacă se vor aplica lovituri asupra depozitelor de combustibilul nuclear uzat. Chiar și un proiectil de mici dimensiuni lansat asupra construcției de beton al unui depozit poate provoca scurgeri de apă radioactivă. În acest caz, nivelul de contaminare ar fi de milioane de ori mai mare decît în cazul scurgerilor de izotopi radioactivi utilizați în spitale”.