Recolta în grădină situată în birou (+Video)
O companie de recrutare cu sediul central, situat în centrul orașului Tokyo, a transformat clădirea într-o plantație. Chiar în interiorul unui edificiu mare cu pereții de sticlă angajați ai companiei au început să crească tot felul de fructe, legume și pomușoare - lămâi, dovlecei, vinete, maraquia, salata, etc.
Acum de pe tavanul în sala de conferințe cresc suspendate tomate cherry, orezul din hol (Japonia și fără orez?) s-a înălțat până la brâu, în sala pentru seminare crește salata stufoasă, iar fațada clădirii este acoperită cu desișuri de portocali și flori. Aparent este o fermă din viitor situată în limita unei metropole gigante (Tokyo cu o populație de 37,7 milioane de oameni este cel mai mare oraș din lume).
Pe o suprafață de 1000 de metri pătrați angajații au reușit să creeze un eco-sistem complet în care a devenit posibil chiar și ceea despre ce nu am citit în cărțile de ficțiune ale scriitorilor fantaști din secolul XX. Cel de necrezut a devenit nemaipomenit în cvadrant. Pentru a realiza acest lucru, desigur, compania a trebuit să aplice cele mai recente inovații în domeniul tehnologiilor ecologice: hidroponica, iluminat artificial inofensiv, irigarea automată a plantelor. Angajații companiei prelucrează pământul în modul cel mai avansat și au renunțat la pesticide.
Potrivit companiei, firma la fermă nu este fără dezavantaje: în special, biroul consumă o mulțime de energie electrică pentru care sunt folosite resurse de neînlocuit care poluează mediul înconjurător. Dar în viitorul apropiat inițiatorii intenționează să treacă la surse de energie "curate": cu ajutorul heliostatelor și firelor ei vor genera energia electrică din lumina soarelui și o vor acumula în rezervă. Cineva spune că, în ciuda utilizării celor mai noi tehnologii și respingerii pesticidelor, fructele și legumele nu devin mai gustoase și mai naturale: mediul rămâne prea artificial și steril. Condițiile de creștere naturale nu pot fi înlocuite cu cea mai "progresistă" tehnologie. Însă pentru organizatorii fermei în birou ea este, în primul rând, un experiment agricol în cadrul mediului urban. Din această experiență foarte importantă vor fi deduse concluzii noi. După toate, fie că ne place sau nu, dar umanitatea din epoca noastră se concentrează în aglomerațiile urbane gigante, și agricultura în condiții atipice devine o necesitate.
Pentru companie acesta este al doilea teren experimental de grădinărit în mediul urban. În anul 2007 compania în subsolul biroului a amenajat o plantație subterană pentru creșterea orezului și a legumelor. Astfel firma de recrutare a ucis doi iepuri: a soluționat problema freelancerilor japonezi ( oameni care preferă o muncă ocazională în decursul unei zile de lucru incomplete) și asigurării locuitorilor din Tokyo cu legume și fructe proaspete. În prezentul experiment fructele și legumele sunt cultivate chiar de angajații companiei. Între activitatea principală ei strâng recolta și o trimit la cantina companiei. Comunitatea prin participarea la ciclul agricol începe în mod clar să conștientizeze cantitatea alimentelor necesare și, respectiv, schimbă atitudinea față de cât omul într-adevăr are nevoie pentru a consuma. Ei își fac o idee despre utilizarea sigură și eficientă a produselor alimentare, fără a cauza prejudicii mediului înconjurător.
În plus, cinci minute folosite pentru a strânge fasole au un efect benefic asupra stării fizice, mentale și psihologice a angajaților. Toată lumea este implicată în procesul comun și distractiv de îngrijire a plantelor vii. Cultura corporatistă puternică, caracteristică pentru companiile japoneze, creste de la recoltă la recoltă. Angajați ai companiei la fermă au o plăcere să intre în biroul verde situat alături de zgârie-nori plictisitoare și monotone din Tokyo ... Oare nu este o fericire să treci printr-un hol semănat cu orez și broccoli, accesul în care este deschis pentru toți doritori.