Recolte super-bogate de zmeură, coacăză, agrișe, vișine (partea 2)
Avantajele metodei noi
1. Metodă cunoscută are următorul dezavantaj: lăstarii de substituție, asupriți de lăstarii roditori, nu ajung la puterea corespunzătoare și nu sunt în măsură să dea în anul următor multe fructe. Iar lăstarii roditori, extrem de înghesuiți de rădăcinile tinere, care iau de la ei o parte importantă de substanțe nutritive și le umbresc, nu sunt în măsură să dea un randament ridicat de bună calitate.
2. Lăstarii roditori eliberați de tinerii concurenți activi se transformă în ramuri lungi, cu fructe mari. Mugurii inferiori, de obicei, umbriți și neproductivi, în acest caz, formează ramurile roditoare de o lungime de un metru cu o mulțime de fructe. În partea de mijloc și partea de sus a lăstarului din muguri răsar nu câte o ramură roditoare, ca de obicei, ci se trezesc și crenguțe care "dorm" într-o situație normală.
3. Noua metodă de cultivare a zmeurei dă randamentul ridicat, aproape de trei ori, indiferent de soiul de zmeură. Crește în mod dramatic productivitatea colectării pomușoarelor: boabele sunt mari și nu îngreunează mersul lăstarii de substituție. Zmeura bine luminată și ventilată devine rezistentă la boli și dăunători, este ușoară la îngrijire, are un aspect frumos.
De-a lungul marginilor de zmeuriș bateți țăruși la 130-140 cm înălțime, atașați la ei la un nivel de 90 cm de la sol o bară transversală, cu o lungime de 120-150 cm. Sârma întinsă între bare va servi ca un suport pentru tulpinile instabile ale plantelor. Legați-le cu sârmă, dar nu mai departe de 20 cm una de alta și în formă de spic: un lăstar fixat de o bară din stânga, altul - de dreapta. Ca firul de sârmă să nu atârne, susțineți-l cu alte bare in formă de furculiță.
De ce înfloresc și rodesc slab vișinii?
Vișinii pot înflori și rodi anual. Randamentul slab la o înflorire bună se explică prin două motive: condițiile proaste de polenizare ( frig, ploaie, lipsa de albine), precum și prin auto-asigurarea soiului și lipsa de polenizatori. Infertilitatea este tipică pentru multe soiuri de vișini locali cu propriile rădăcini (în original: вишня корнесобственная; plante сu propriile rădăcini - plante ale cărei rădăcini aparțin aceeași plantă, de exemplu, plantele cultivate din semințe (trad.). Există, de asemenea, vișinii locali cu fructe proprii, care formează fructe prin polenizare cu polenul propriu (trad.), dar aceștia formează mai puține rădăcini tinere. Infertilitatea stimulează dezvoltarea organelor vegetative și reduce formarea semințelor. Prin urmare, la plantarea butașilor ar trebuie să le selectați doar de la copacii roditori și neapărat plantați alături puieți de alte soiuri.
Agrișii din butași
Cea mai rapidă și mai eficientă metodă de reproducere a agrișului sunt butașii verzi.
Lăstarii de la tufe sunt tăiați la momente diferite. Lăstarii de la tufe tinere sunt tăiați mai târziu decât de la cele vechi. Cel mai bun moment de colectare a butașilor - după-amiază. Cu un cuțit ascuțit tăiați tulpini pentru butași de 8-10 cm lungime, îndepărtând frunza de jos și lăsând 0,5-1 cm de la mugur. Apoi legați butașii în mănunchiuri și capetele inferioare ( 1-1,5 cm) plasați într-o soluție a substanței ce stimulează formarea rădăcinilor, cum ar fi, de exemplu, heteroauxin. Durata prelucrării cu heteroauxin - 12-16 ore la 18-22 ° C. Aceste soluții sunt instabile, astfel încât să le gătiți în cantități mici și să le depozitați în frigider într-un recipient închis ermetic. Pentru înrădăcinarea butașilor verzi folosiți adăposturi de film, plasate în zonele semi-umbrite cu drenaj bun . Ca substrat folosiți un amestec de turbă cu nisip sau perlit (1:1).
Înainte de plantare butașii sunt udați, iar solul bătătorit. Plantați butașii verzi la o distanță de 4-5 cm unul de altul, îngropați la 2-3 cm (solul în jurul butașului este compactat). Îngrijirea de bază - irigarea regulată, curățarea frunzelor căzute și plivitul. După 2-3 săptămâni, când butașii se vor înrădăcina, ei sunt udați la necesitate, îngrășați solul cu soluție de uree ( 2-3 g / l) și stropiți butașii cu o soluție de 0,1 % fundazol împotriva putregaiului, apoi începeți călirea, întredeschizând ziua filmul sau pelicula. După alte 7-10 zile serele sunt lăsate deschise pe timp de noapte. În toamna (la mijlocul lunii septembrie) pelicula este eliminată cu totul. Plantele tinere înrădăcinate sunt lăsate în seră pentru iarna, presărate la 10-15 cm cu turbă. Până la primăvară le puteți păstra în frigider sau în nisip în subsol, la 0-2 ° C. Rezultatele bune se obțin prin transplantarea pentru creștere în septembrie. Un an mai târziu, veți obține butașii buni de agriș.
Puieți în trei luni
După cum se știe pentru a crește un puiet de coacăz, agriș sau alte culturi de bace, aveți nevoie de un an sau chiar doi. Eu cresc puieții excelenți, cu o rată de supraviețuire de 100 % în trei luni. Cum ? Foarte simplu. La sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, tai butași cu 5-8 muguri de la lăstarii anuali la tufe roditoare și le pun imediat în borcane de sticlă cu apă, pe care o schimb săptămânal. Apă o "îndulcesc" un pic cu câteva cristale de îngrășământ de grădină ce conține minerale esențiale. Borcane le pun pe un pervaz luminos. În luna mai, atunci când probabilitatea înghețurilor este minimă, iar butașii au un sistem de rădăcină excelent și lăstari sunt de 10-15 cm în lungime, adică sunt puieți gata din specia dorită pentru plantare.
Toamna aceluiași an, cu o îngrijire adecvată, aceștia se transformă în tufe puternice.
Prima recolta de fructe o culeg în toamna următoare.
După cum puteți vedea, totul este foarte simplu și accesibil, și cel mai important, este absolut sigur.
Cum să tratăm scoarța la pomii fructiferi( meri, peri, vișini, pruni, etc.)
Arsuri solare, tăierea incorectă, dinții ascuțiți de iepuraș sunt cauzele apariției leziunilor.
1. Zonele afectate (țesut) sunt curățate cu cuțit de grădină sau o daltă de țesut mort, dezinfectate cu o soluție de 3% de sulfat de cupru și unse cu var sau un amestec de lut și bălegar.
2. Vara zonele afectate pot fi tratate cu măcriș. Este mai bine să rupeți măcrișul împreună cu coada frunzei, să-l zdrobit și să aplicați pe rană cu un strat de 1-1,5 cm grosime, deasupra bandajați tulpina cu pânză groasă de sac. În timpul verii , repetați această operație de 2-3 ori . Rănile mici ar trebui să fie unse cu clei BF- 6.
3. Puteți înveli trunchiul copacului cu o folie de plastic.
Rețetele de preparare a soluțiilor de tratare și a chiturilor pentru arborii fructuferi
1. Rețeta de la țară. Băligar proaspăt, lut ( 01:01 ). Se amestecă foarte bine . Pentru a obține o vâscozitate mai mare, se adaugă un pic de lână ( de la o pisică sau un câine năpârlit).
2. Unguent Forsit ( în original: форситовая мазь (secolul XVII). Băligar proaspăt, var uscat ( ipsos vechi ), cenușă de lemn, nisip de râu ( 2:1:1:0,25 ). Doar unguentul proaspăt preparat se aplică pe rană cu un strat subțire unilateral ( 2,5 mm ) și se presară cu un amestec de cenușă de lemn și cretă (6:1) .
3. Var Veragut. Rășina albă, terebentină, untură, gudron de lemn
( 6,5:2,5:1,5:1 ). Rășina se încălzește până la o stare lichidă, se amestecă terebentina, gudronul și grăsimea, la acest amestec se adaugă un pic de terebentină pentru ușurință și se combină cu rășina. În stare de lichid proaspăt varul se aplică ușor pe rană cu o perie.
4. Chit Reșetnikov. 100 g de rășină de brad , 10 g de ceară pură sunt amestecate și încălzite la un foc mic. Într-o baie de apă se încălzește 120 ml de 90 % de alcool, amestecând rapid, se adaugă la rășină și ceară . Unguentul răcit în stare de lichid se aplică pe rană cu o perie. Rana se vindecă foarte repede, chiar dacă scoarța este deteriorată de rozători în cerc.
5. Var lichid cald. Rășină, colofoniu, ceara calda, grăsime de vită (oi ) topită, cenușa de lemn cernută ( 2:2:1:1:1 ). Rășina, colofoniu și ceara se dizolvă la un foc mic, se adaugă grăsimea și se amestecă, apoi se adaugă cenușa și totul se amestecă bine. Varul proaspăt sau încălzit se aplică pe rană cu o perie sau o spatulă de lemn .
Acest var poate fi stocat pentru o lungă perioadă de timp în stare întărită.
6. Var lichid rece. Aproape 500 g de colofoniu, 10 g de rășină, 19 g de untură topită, 19 g de cenușă de lemn cernută. Se amestecă pentru dizolvare. Când lichidul se răcește, se adaugă în picături 85 ml de alcool de 90 %.
7. Vopsea pentru chituirea rănilor. Ulei de in și ocru ( 02:01 ). După amestecare vopseaua este gata pentru utilizare. Se aplică cu o perie.
8 . Propolis . Puteți adăuga un pic de ceară.
9 . Var rece lui Raevski. Se dizolvă 0,5 kg de rășină de lemn. La rășină care se răcește, amestecând, se adaugă 60 g de alcool de 90 % încălzit într-o baie de apă. La amestec se adaugă 1-2 linguri de ulei de in. Se toarnă într-un recipient din materiale non-oxidante și se închide cu capac. Se păstrează într-o stare de semi - lichid și este potrivit pentru a fi utilizat în orice vreme.
10 . Unguent Jukovski. Colofoniu, ceara galbenă , osânza proaspătă ( 1:01:01 ) . Fiecare componentă este topită separat și apoi amestecată. Masa răcită se toarnă în apa rece și se frământă ca un aluat. Se păstrează în hârtie unsă. Se aplică în vreme caldă.