Reducerea timp de nouă zile a zahărului consumat de copii obezi le-a îmbunătățit starea de sănătate
Un grup de nutriționiști a eliminat, timp de nouă zile, zahărul adăugat din alimentația unor copii obezi, iar rezultatul a fost evident: au scăzut semnificativ nivelul de colesterol și tensiunea arterială, conform unui studiu apărut în publicația Obesity.
Un număr de 43 de copii obezi au fost ținuți sub observație nouă zile de nutriționiști, care au scăzut drastic în alimentația participanților la studiu produsele cu zahăr adăugat, fără să reducă consumul de calorii. De exemplu, prăjiturile au fost înlocuite cu chipsuri, carnea cu sos dulce cu burgeri, iar iaurturile îndulcite cu covrigi cu mac sau susan. Noul lor regim nu a fost prea sănătos, dar scăderea absorbției de zahăr a avut rapid un efect radical asupra sănătății, scrie The New York Times.
Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au măsurat în medie o scădere cu 10 puncte a nivelului de colesterol și cu 5 puncte a tensiunii arteriale. Nivelul grăsimilor trigliceride, care duc la creșterea riscurilor de boli cardiovasculare, a scăzut și el cu 33%, ameliorându-se și cel al insulinei.
Studiul aduce clarificări în a ști dacă zahărul în sine este nociv sau greutatea în exces. Articolul din Obesity arată că, fără nicio pierdere în greutate, starea de sănătate a copiilor obezi s-a îmbunătățit, pentru acest lucru fiind suficientă scăderea consumului de zahăr.
Înaintea intervenției nutriționiștilor, 27% din caloriile consumate de copiii participanți la cercetare proveneau din alimentele cu zahăr, nivelul scăzând la 10% în cadrul experimentului desfășurat de cercetători. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca această proporție să nu depășească 10%, îndrăznind chiar să vizeze un nivel sub 5%.
Doctorul Robert Lustig, unul din autorii articolului, explică în The New York Times că "studiul arată că se poate îmbunătăți sănătatea metabolică a unui copil în zece zile, fără modificarea aportului caloric sau a greutății — doar eliminând zahărul adăugat. Din punct de vedere clinic și medical, acest lucru este foarte important", conchide el.
Sursa: agerpres.ro