ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reducerea timp de nouă zile a zahărului consumat de copii obezi le-a îmbunătățit starea de sănătate

Un grup de nutriționiști a eliminat, timp de nouă zile, zahărul adăugat din alimentația unor copii obezi, iar rezultatul a fost evident: au scăzut semnificativ nivelul de colesterol și tensiunea arterială, conform unui studiu apărut în publicația Obesity.

Un număr de 43 de copii obezi au fost ținuți sub observație nouă zile de nutriționiști, care au scăzut drastic în alimentația participanților la studiu produsele cu zahăr adăugat, fără să reducă consumul de calorii. De exemplu, prăjiturile au fost înlocuite cu chipsuri, carnea cu sos dulce cu burgeri, iar iaurturile îndulcite cu covrigi cu mac sau susan. Noul lor regim nu a fost prea sănătos, dar scăderea absorbției de zahăr a avut rapid un efect radical asupra sănătății, scrie The New York Times.

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au măsurat în medie o scădere cu 10 puncte a nivelului de colesterol și cu 5 puncte a tensiunii arteriale. Nivelul grăsimilor trigliceride, care duc la creșterea riscurilor de boli cardiovasculare, a scăzut și el cu 33%, ameliorându-se și cel al insulinei.

Studiul aduce clarificări în a ști dacă zahărul în sine este nociv sau greutatea în exces. Articolul din Obesity arată că, fără nicio pierdere în greutate, starea de sănătate a copiilor obezi s-a îmbunătățit, pentru acest lucru fiind suficientă scăderea consumului de zahăr.

Înaintea intervenției nutriționiștilor, 27% din caloriile consumate de copiii participanți la cercetare proveneau din alimentele cu zahăr, nivelul scăzând la 10% în cadrul experimentului desfășurat de cercetători. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca această proporție să nu depășească 10%, îndrăznind chiar să vizeze un nivel sub 5%.

Doctorul Robert Lustig, unul din autorii articolului, explică în The New York Times că "studiul arată că se poate îmbunătăți sănătatea metabolică a unui copil în zece zile, fără modificarea aportului caloric sau a greutății — doar eliminând zahărul adăugat. Din punct de vedere clinic și medical, acest lucru este foarte important", conchide el.

 

Sursa: agerpres.ro

Miercuri, 20 ianuarie 2016
Vizualizări: 1049

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
222
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
413
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
294
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
420