ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reducerea timp de nouă zile a zahărului consumat de copii obezi le-a îmbunătățit starea de sănătate

Un grup de nutriționiști a eliminat, timp de nouă zile, zahărul adăugat din alimentația unor copii obezi, iar rezultatul a fost evident: au scăzut semnificativ nivelul de colesterol și tensiunea arterială, conform unui studiu apărut în publicația Obesity.

Un număr de 43 de copii obezi au fost ținuți sub observație nouă zile de nutriționiști, care au scăzut drastic în alimentația participanților la studiu produsele cu zahăr adăugat, fără să reducă consumul de calorii. De exemplu, prăjiturile au fost înlocuite cu chipsuri, carnea cu sos dulce cu burgeri, iar iaurturile îndulcite cu covrigi cu mac sau susan. Noul lor regim nu a fost prea sănătos, dar scăderea absorbției de zahăr a avut rapid un efect radical asupra sănătății, scrie The New York Times.

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au măsurat în medie o scădere cu 10 puncte a nivelului de colesterol și cu 5 puncte a tensiunii arteriale. Nivelul grăsimilor trigliceride, care duc la creșterea riscurilor de boli cardiovasculare, a scăzut și el cu 33%, ameliorându-se și cel al insulinei.

Studiul aduce clarificări în a ști dacă zahărul în sine este nociv sau greutatea în exces. Articolul din Obesity arată că, fără nicio pierdere în greutate, starea de sănătate a copiilor obezi s-a îmbunătățit, pentru acest lucru fiind suficientă scăderea consumului de zahăr.

Înaintea intervenției nutriționiștilor, 27% din caloriile consumate de copiii participanți la cercetare proveneau din alimentele cu zahăr, nivelul scăzând la 10% în cadrul experimentului desfășurat de cercetători. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca această proporție să nu depășească 10%, îndrăznind chiar să vizeze un nivel sub 5%.

Doctorul Robert Lustig, unul din autorii articolului, explică în The New York Times că "studiul arată că se poate îmbunătăți sănătatea metabolică a unui copil în zece zile, fără modificarea aportului caloric sau a greutății — doar eliminând zahărul adăugat. Din punct de vedere clinic și medical, acest lucru este foarte important", conchide el.

 

Sursa: agerpres.ro

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 20 ianuarie 2016 9:35
Vizualizări: 1531

Citiţi de asemenea

Mahabalipuram se află la 60 km de Chennai, un mare oraș din sudul Indiei. În secolul al X-lea, locuitorii au părăsit bru...
229
Warangal - o așezare fortificată antică din India, fondată în jurul unui lac și al unei stânci, de parcă ar crește din e...
240
Mulți medici, vorbind despre acțiunea celulelor stem, menționează că, alături de efectul pozitiv asupra vindecării unu...
285
Această insulă uimitoare, situată în Oceanul Indian, arată de parcă s-ar afla pe o altă planetă.Peisajul insulei nu este...
92