ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Refuzăm la săpat




Deja au trecut cinci ani de când am refuzat la săpat al terenului toamna și primăvara.
Nu obosesc să mă bucur văzând cum se schimbă solului . Aspectul lui, compoziția, structura, populația cu diferite orătănii î-mi spun că solul a devenit viu și sănătos.

Cu groază îmi amintesc cum a arătat terenul meu acum cinci ani: în comparație cu altele zonele învecinate negre gradina mea a fost de culoare roșcată și forma colb la cea mai mică încercare de prelucrare (urmări  de instalare ale conductelor de apă și de gaz de-a lungul întregului teren și de prelucrare anuală profundă a solului).

Când pământul devine sol

După abandonarea anuală a aratului săpatului și obținerea primelor rezultate euforia a mare, însă alți grădinari mi-au asigurat că totul bun este pentru o perioadă scurtă de timp, apoi grădina va fi năpădită cu buruieni și pământul se va transforma  în curând în asfalt, etc. Dar au trecut cinci ani și apar rezultate noi mult mai bune, iar eu acum numesc cu bucurie pământul sol.
Euforia nu a trecut, și s-a manifestat si mai mult. Terasamente grele care se repetau în fiecare primăvară au trecut. Cele mai populare instrumente de lucru -  ploskorez fokin și o greblă rară. Lopata obișnuită am schimbat-o pe cea mică, asemănătoare cu făraș pentru gunoi, iar la sapă am refuzat cu totul. Cel mai important lucru pe care am înțeles în ultimii 5 ani - solul nu ar trebui să fie pufos sau afânat, el ar trebui să fie dens, cu o structură bună și mulci mereu pe partea de sus. Atunci solul este viu, capabil să lucreze și să dea recolte și în orice condiții meteorologice.
Vara uscată a dovedit că prelucrarea profundă a solului (arat) îl usucă, privându-l de rezerva de umiditate pe care plantele pot lua de la orizonturile inferioare. Temperaturile ridicate din timpul verii după o primăvară umedă au provocat  cimentarea solului și formarea crustei cu fisuri adânci. Am observat acest lucru pe terenurile vecine. Iar pe terenul meu nearat nu s-a format nici o fisură. După fiecare ploaie mult-așteptata luam o greblă și realizam irigarea uscată – prășeam solul la o adâncime de 2-4 cm, această procedură a jucat rolul de mulci și a salvat solul de uscare prea tare. Desigur, a trebuit să ud, în special varza, dar și fără irigație plantele s-au simțit mult mai bine decât în grădinile învecinate . Frunzele acopereau complet pământul de la soare, iar irigarea a fost necesară mai mult în scopul de a umezi aerul.
Din cauza lipsei de umiditate au suferit plantații de cartofi, deoarece ele ocupau un loc îndepărtat unde nu ajungea apa. Dar recolta obținută a demonstrat avantajul prelucrării solului fără săpat. După cantitate a fost mai puțină pe jumătate, dar cartofii au fost surprinzător de mari și curați, fără urmă de boală.

Seceta a prezisă de cârtițe ...

Un loc aparte îl ofer roșiilor, cel mai însorit și fertil, alocate mereu. Vara trecută am fost nevoită să adaug un strat de milci, pentru a le proteja împotriva schimbărilor de temperatură  în zi și noapte (principala cauză de crăparea legumelor). Am folosit buruieni plivite de pe plantații de căpșuni și Phacelia (Eutoca) crescută special. Apropo, îmi place foarte mult această plantă stufoasa: este frumoasă și bogată în proteine (puteți hrăni animale), și crește după tăiere repede (este benefic s-o creșteți în mod special pentru mulci), și ca siderat este mai bună decât muștar, deoarece creează un strat superior mai dens.
La temperaturi ridicate din timpul zilei, pentru a nu provoca cicatrizarea cojii legumelor, eu am irigat roșiile doar două sau trei ori în perioada vegetației. În mod natural că creșterea soiurilor înalte a fost redusă, dar recolta nu a scăzut și anume recolta a fost scopul măsurilor luate.
La transplantarea răsadurilor din seră în pământ,la plante am lăsat germenii vitregi, proveniți de la rădăcină. Pronosticul precis al verii uscate au dat cârtițe (de felul în care îl fac în fiecare an). Priviți cu atenție movilele de pământ , aruncate de locuitorii subterani în primăvara devreme. Dacă movilele sunt înalte, atunci se așteaptă o vară umedă, și în cazul în care ele sunt plate - uscată. Pentru an u lega fiecare tufă de tomate separat, am tras o bandă de policlorură de vinil ( PVC ), încolăcind  țăruși bătute între plante. Am întins banda a de două ori în timpul verii, tufele nu au căzut.

Cel nou este cel vechi bine uitat

Vreau să spun câteva cuvinte despre metoda de plantare a răsadurilor, care a fost folosită de strămoșii noștri, dar uitată complet de grădinarii contemporani, folosind prelucrarea adâncă a solului. Este al doilea an la rând când plantez varza în felul următor: În patul ușor afânat fac o gropiță la o adâncime de lungimea rădăcinii, apoi scufund rădăcina răsadului și ud cu apa din stropitoare fără duză. Solul de la marginile gropiței se spală jos sub un jet de apă curentă, acoperind rădăcinile.  Este tot. În plus, toate operațiunile merg una după alta, plantarea ocupă puțin timp și răsadurile se prind  imediat, fără boli.

În cazul în care solul din jurul plantelor este afânat la o adâncime de 2-3 cm, nu este necesar să irigați plantele de câteva ori, deoarece plantarea nu încalcă fluxului capilar de umezeală din orizonturile inferioare, iar rădăcinile obțin umezeală în abundență.
În acest fel puteți planta răsaduri cumpărate ale culturilor diferite, deși rădăcinile la ele sunt de obicei pe jumătate rupte, dar plantele se înrădăcinează repede. Pentru răsadurile plantate cu un bulgăre de humus, eu cu o lopată mic sap o gropiță de mărimea bulgărului de humus (nu mai mare), pun puietul acolo, și acoper pe jumătate cu sol, torn apa, acoper complet, formând un cerc de udare. Deasupra nu mai torn apă. Plantarea este, desigur, mai complexă decât cea de  obicei, dar recolta justifică întotdeauna costurile. În plus, puteți îmbogăți solul, introducând anual cu rădăcini humus la adâncimea plantării. Pentru a nu distruge bulgărul în timpul plantării, chiar în seră  răresc tot humusul între plante. Obțin cuburi egale de humus cu răsaduri care tolerează bine transplantarea.

Mulci și încă o dată mulci

Vară uscată a arătat în mod clar că solul are nevoie de mulci ca și de aerul și apa, deoarece fără ea în sol nu poate fi nici una, nici alta. Un mulci este diferit. Experiența mea îmi spune că pentru puieți plantați cu rădăcini un mulci bun este orice materie organică pusă într-un strat gros în jurul plantei. Dar pentru o înrădăcinare rapidă a butașilor care necesită o udare frecventă este cel mai potrivit mulci de nisip grosier, turnat cu un strat gros de 5-7 cm, în acest caz orice picătură de apă trece prin nisip la butași, se curge în jos și rădăcinile sunt formate rapid . Cu mulci organic este pur și simplu imposibil, pentru că până când ea nu va deveni umedă, umiditate nu va trece jos. În cazul în care nu există nici un fel ed materie organică sau nisip, apoi rolul de mulci poate juca solul afânat cu o greblă la o adâncime de 2-3 cm. Ea se va usca, dar nu va permite rădăcinii să se usuce. Seceta a forțat toți locuitorii solului să treacă în straturile mai profunde ale solului, deși mulci diferite au fost peste tot.

În grădină gazonul cosit ocazional servește ca un bun mulci. Iarba cosită trebuie să fie înlăturată, dacă este necesar o vor prelucra viermii. Iarba descompusă va oferi un îngrășământ rădăcinilor. În plus, gazonul servește drept adăpost pentru sanitarii grădinii - buburuze, himenoptere terebrante, etc.) Afidele pe terenul meu au dispărut de la sine și grădina nu suferă. Cu formarea gazonului  a dispărut rugina pe mere și pere, mucegai pe struguri, deși nu am efectuat tratamente suplimentare. Șe pare că gazonul verde arată mai bine și mai atractiv decât grădina neagră săpată în care poți intra doar pe vreme uscată.

Mi-am dat seama că grădinarii nu vor să abandoneze săpatul din cauza fricii să nu-și piardă recolta. În al doilea rând, frica de năpădirea buruienilor. Dar buruienile nu apar din nicăieri, semințele lor se află în pământ la întreaga adâncime a stratului, menținând în același timp germinarea și energia de creștere. La o  depozitare îndelungată "dorința" de a germena la buruieni crește semnificativ. Și atunci când întoarcem brazde de pământ, toate semințele care au ajuns în lumina lui Dumnezeu, încearcă să crească și să producă urmași. În cazul în care vom prelucra solul cu ploskorez, răzând buruienii, atunci noi nu vor crește. În al treilea rând, dificultatea aparentă în refacerea  grădinii și amenajarea paturilor de plante. Din experiență voi spune – acest lucru doar pare complicat, dar de fapt este simplu.
După o amenajare a paturilor, nu uitați sa faceți schițe în agenda agricolă, pentru a planifica asolamentul solului. Puteți semăna pe astfel de paturi absolut toate culturile . Chiar și morcovi, sfeclă furajeră, cartofi, etc. Și toate acestea fără un săpat adânc în toamna și cultivarea în primăvara. În primul an după recoltare puteți semăna siderate (muștar, Phacelia sau schinduf) pentru ca solul să obțină îngrășământ și "voal" în timpul iernii. Apoi în primăvara anului viitor, nu veți recunoaște terenul dvs. Solul din paturile va respira, va deveni moale și veți uita ce este un morcov "bărbos" - morcovi gros prea mare cu firele de păr și țepi.

De ce scriu toate astea ? În scopul de a aduce la fiecare lucrare gând - dependent de muncă dachnika pe pământ nu se poate și nu ar trebui să fie o povară , ci o bucurie . Apoi, du-te în paturi de grădină sau doresc în orice vreme și nu numai la locul de muncă , dar doar pentru a fi ca o gura de pământ , și se bucură de propriile lor mâini . Și nu numai tu fericit fiind in gradina ta , dar, de asemenea, familia ta , uita -te la tine fericit . Eu sincer doresc tuturor multă sănătate și recoltă bogată .

 

Marina Protasovo

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 25 mai 2014 12:32
Vizualizări: 7046

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
128
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
242
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
369
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
450