Reguli importante pentru un ceai din plante
Ceaiurile din plante accelerează metabolismul, purifică organismul şi în plus, sînt extrem de aromate şi gustoase.
*Dacă vă treziţi cu greu dimineaţa, ia noaptea nu puteţi adormi, nu vă grăbiţi să beţi cafea sau somnifere. Ceaiul din melisă şi stevie vă va energiza, iar somnul dulce va fi asigurat de infuzia de
* Unele ceaiuri din plante, în funcţie de temperatură acţionează diferit. Astfel, băuturile răcoritoare din frunze de coacăz negru sau de salvie potolesc setea, în timp ce acelaşi ceai fierbinte vă poate face să transpiraţi în caz de răceală.
* Pentru ca ceaiul din plante să se îmbogăţească la maximum cu vitamine, trebuie să respectaţi nişte reguli de preparare:
- Decocturile se prepară la baia de aburi.
- Plantele, ce nu au nevoie de prelucrare termică îndelungată (10-15 min) trebuie infuzate în vase de ceramică, sticlă sau emailate (în contact cu metalul, substanţele folositoare se distrug).
- Rădăcinile şi fructele mărunţite (de exemplu, cele de măceş) se recomandă a fi infuzate în termos timp de cîteva ore.
*Cînd trebuie consumat ceaiul din plante?
- Dimineaţa se beau ceaiurile tonice (angelică, frunze de căpşun, flori şi frunze din trifoi, lemongrass, lavandă, leuştean).
- Seara trebuie să consumaţi ceaiurile calmante (sunătoare, ivan-ceai, frunze de zmeură, mentă rece, muşeţel, melisă, frunze de vişin etc.)
- Iarna sau primăvara sînt potrivite ceaiurile cu multivitamine ( frunze de zmeură, mure, coacăz negru, urzică, morcov, măceş, cătină, scoruş etc.) .
- Vara (ceaiurile din plante sînt preparate doar din plante proaspete, iar această perioadă trebuie folosită cu maxim efect pentru organism.
*Cele mai bune reţete de ceai de plante.
-De căpşune
10 g de frunze de căpşun, 2 g de sunătoare, 2 g de mentă, 200 ml de apă. Vasul din ceramică se opăreşte uncrop, se pun frunzele, se toarnă apa clocotită şi se infuzează 7-10 minute.
- Ceai de merişoare
12 g de frunze uscate de merişor, 10-15 g zahăr 200 ml de apă. Ceainicul din porţelan se opăreşte, se pun frunzele de merişor, se toarnă apa clocotită şi se infuzează 10-15 minute, se adaugă zahăr după gust.
- De măceş şi miere
20 g de măceş, 15 g de miere, 5 g de suc de lămîie, 200 g de apă. Fructele uscate de măceş se mărunţesc, se acoperă cu apă clocotită, se fierb 10 minute într-un vas emailat cu capac, se infuzează 10 minute. Infuzia se strecoară, se adaugă miere, suc de lămîie.
-Ceai de scoruş
30 g de fructe uscate de scoruş, 5 g de fructe de zmeură, 2 f de frunze uscate de coacăz negru. Mixul se infuzează într-un vas de porţelan, 5-7 minute.
- Din măceş şi cimbru
10 g de măceş, 5 g de frunze uscate de cimbru, 15 g de miere, 200 ml de apă. Măceşul se mărunţeşte se toarnă apă clocotită şi se fierbe 5 minute, se adaugă frunze de cimbru. Se infuzează 10 minute, se strecoară şi se adaugă miere.
- De vitamine
20 g de măceş uscat, 10 g de scoruş, 5 g frunze de sovârf, 200 ml de apă. Fructele de măceş se mărunţesc, se toarnă deasupra cu apă clocotită şi se fierb 5 minute, apoi de adaugă frunze de sovârf şi se infuzează 10 minute.