Remarcabilele cereale Kamut
Kamut este stramosul graului dur cultivat in Egiptul Antic cu mii de ani in urma. Aceasta cereala cu boabe foarte lungi are calitati nutritionale remarcabile, cu o valoare energetica mai mare decat cea a graului. Cateva boabe au fost gasite in Egipt, in anul 1940, intr-o caseta de piatra aflata in mormantul regelui Thot.
In 1970 agronomul si biochimistul Bob Quinn a devenit interesat de aceste cereale pe care le-a numit "kamut" (dupa cuvantul “grau” din egipteana veche), si le-a inmultit in ferma sa din statul Montana. Kamut mai poarta numele de Khorasan Wheat.
Kamut-ul contine 20-40% mai multe proteine decat graul si un procent mai mare de vitamine: B si E, acizi grasi nesaturati, minerale: magneziu si zinc. Se caracterizeaza printr-un continut exceptional de seleniu care este un puternic antioxidant, printr-un continut mare de lipide si fibre dietetice. Kamut-ul ofera multa energie si este apreciat de catre persoanele foarte active.
Este usor de digerat si este, în general, bine tolerat de cei cu sensibilitate la gluten. Faina nu este rafinata, pastrandu-si toate calităţile nutritive. Chiar daca este marca inregistrata, exista mai multi fermieri americani care cultiva cerealele Kamut. Ei au devenit membrii ai organizatiei Kamut Association of America (Kana). Kamut are o dulceata naturala si nu este nevoie de zahar, pentru indulcirea produselor de panificatie si patiserie facuta din faina acestei varietati de grau.
Sursa: agriculturae.ro