Remedii naturiste cu suc de urzică
Sucul proaspăt de urzică conţine vitaminele C, K, B2, caroten, acid pantotenic, clorofilă, săruri de fier, potasiu, calciu, sulf, zahăr, proteine. Urzica sporeşte capacitatea de coagulare a sîngelui, nivelul hemoglobinei, trombocitelor şi eritrocitelor, reduce concentraţia de zahăr în sînge, are un efect diuretic, cicatrizant. Urzica se foloseşte în cazul hemoragiilor, anemie, ateroscleroză, afecţiuni ale rinichilor, vezicii urinare, ficatului şi vezicii biliare, hemoroizilor, tuberculoză, în cazul dezechilibrului schimbului de substanţe, în perioada de convelescenţă.
În ultimii ani au fost depistate proprietăţile antioxidante, anti-cancerigene, anti-stres ale urzicii.
Sucul proaspăt de urzică este aplicat pe pielea scalpului pentru întărirea şi creşterea părului. Urzica este considerată drept un remediu vechi, ce distruge şi elimină calculii renali. Se administrează sucul proaspăt din plantă: 0,5-1 linguriţă de suc din frunze de urzică se dizolvă într-un pahar cu apă caldă, cu 30 de minute înaintea mesei, de 3-4 ori pe zi, timp de o lună.
Sucul de urzică ridică nivelul hemoglobinei şi a eritrocitelor din sînge. Conţine secretina, ce stimulează crearea insulinei, de aceea are un efect pronunţat asupra schimbului de hidrocarburi. Prin urmare, poate fi utilizat drept remediu împotriva diabetului zaharat.
Sucul de urzică cu miere şi lapte este o băutură plăcută ce stimulează secreţia laptelui matern.
Totodată, trebuie să ţineţi cont de faptul că sucul de urzică este contraindicat în perioada sarcinii, mai ales în ultimele luni, precum şi în cazul intoleranţei individuale, coagulării sporite a sîngelui, tromboflebită, varice şi în cazul hemoragiilor cauzate de tumorile canceroase.