Renunțarea la fumat imediat aduce efecte benefice pentru sănătate
Starea de sănătate a persoanelor care au renunțat la fumat începe să se îmbunătățească aproape instantaneu - a arătat un studiu efectuat la mai mult de sute de mii de femei în perioada 1980 - 2004. Potrivit studiului, în termen de cinci ani, riscul de deces din orice cauză a fost redus cu 13%, iar pe o perioadă de 20 de ani riscul de deces pentru foști fumători nu crește.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, a demonstrat mai multe motive pentru care e mai bine să nu ne apucăm de fumat. Femeile care au început să fumeze la vârsta de 17 ani, au avut o rată mai crescută a mortalității în timpul perioadei de cercetare, decât acele care au început să fumeze la 26 de ani sau mai târziu. Se pare că aceste date au inspirat fumătorii britanici - potrivit sondajului Biroului Național de Statistică, publicat în ianuarie, doar 22% dintre britanici fumează, în comparație cu 27% la sfârșitul anilor 1990.
Potrivit British Medical Association, bolile legate de fumat în fiecare an iau viețile a mai mult de 90 000 de persoane și costă Serviciului Public de Sănătate până la 1,5 miliarde de lire sterline pe an.
Studiul nou a folosit datele așa-numitului Nurses Health Study, efectuat în Statele Unite ale Americii, care s-a bazat pe un sondaj a circa 120 000 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani din 11 state, începând din anul 1976.
Cercetătorii au asociat răspunsurile despre modul de viata - de exemplu, cât de mult persoana fumează - cu informații generale despre viața femeilor ce voluntar au participat la sondaj, și a modului în care acestea au murit. Anchetarea se repeta la fiecare doi ani, ceea ce a dat cercetătorilor o imagine detaliată a vieții și obiceiurilor participantelor. Pe baza acestor date, ei au putut compara starea de sănătate a acelor femei care au fumat, dar s-au lăsat, cu starea femeilor care nici nu au început sau nu s-au lăsat de fumat.
Studiul a confirmat faptul că fumatul este cauza potențială a bolilor. Cauza morții a fost asociată cu nicotină la 64% dintre fumatori și la 28 % dintre foști fumători. Cei care au fumat mai mult de 35 de țigări pe zi au fost cu 115 de ori mai expuși riscului de bronșită cronică și emfizem. Riscul de cancer pulmonar la fumători creștea de 40 de ori.
Mai inspirată pentru fumătorii, care doresc să renunțe la acest obicei, este informația cu privire la faptul că efectul pozitiv al renunțării la fumat se manifestă foarte rapid. Efectul pozitiv se manifestă în primii cinci ani la 61% din cazuri în ceea ce privește boala coronariană, la 42% din cazuri în ceea ce privește accident vascular cerebral, și la 21% din cazuri în ceea ce privește cancerul pulmonar.
Rata mortalității din cauza bolilor respiratorii, cancerului pulmonar și a altor tipuri de cancer asociate cu fumatul, a fost mai mică la femeile care au început să fumeze mai târziu. ”Deci, introducerea și menținerea programelor școlare pentru combaterea fumatului, împreună cu punerea în aplicare a legilor privind accesul tinerilor sunt măsuri de prevenire esențiale. Informarea despre riscurile fumatului și acordarea asistenței pentru renunțarea la acest viciu, ar trebui să devină o parte integrantă a programului public de sănătate,” au scris în Jurnalul Asociației Medicale Americane autorii studiului - Dr. Stacey Canfield și colegii săi.
Sursa: ruslekar.info