ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reportaj cu foto: cea mai bună Eco-comunitate din Europa



 

Cu aportul lui Vladimir Maigret, care a scris o serie de cărți despre Anastasia, în Rusia a apărut un mare interes pentru crearea moșiilor de familie. Ideea construirii așezărilor ecologice în fiecare an devine tot mai populară nu numai în Rusia, dar și în întreaga planetă.

În timpul prelegerilor mele la Cipru am vorbit foarte mult la tema Eco-comunităților cu o femeie uimitoare, Maria Kanevska, care la vârsta de 25 de ani a nimerit în Cartea Recordurilor ca cea mai tânără femeie de pe planetă, care de la zero a câștigat primul milion de dolari. Devenind vegetariană, Maria a familiarizat cu dieta sănătoasă întreaga familie și în prezent dezvoltă rețete uimitoare pentru restaurante care oferă clienților alimente crude. 

Înainte de a reveni în Rusia eu am dorit să vizitez comunitatea adepților Krishna din Ungaria, care este considerată cea mai bună comunitate ecologică din Europa. Pe internet am găsit un site web și adresa comunității și am aflat că liderul ei Sivarama Swami pentru contribuția sa remarcabilă în dezvoltarea carității și spiritualității în Republica Ungară a fost decorat cu "Crucea de Aur" - al doilea premiul după importanță din țară.

În Ungaria acest loc este cunoscut tuturor sub numele de "Valea Krishna". Vizitatorii sunt întâmpinați la intrare de doi elefanți din piatră albă și un gardian prietenos și energic. 

Comunitatea vaișnavilor maghiari este situată pe teritoriul de 200 de hectare. Ca și în India, locul pentru spălare este făcut aici în formă de trepte. Femei și bărbați se scaldă în zilele diferite. 

Fazanii se plimbă aici în condiții de siguranță. Unele animale sălbatice din pădure de asemenea uneori apar aici. Pe pajiști largi pasc vaci, tauri. 

Mulți vizitatori, văzând o clădire galbenă pe deal, o iau drept un templu. Când se apropie, se dovedește că este o școală, unde copiii primesc diplome de stat. Deoarece sunt doar patruzeci de elevi, băieții învață împreună cu fete, numai orele de educație fizică trec separat. Ei fac yoga, însușiesc arte marțiale. 

O altă clădire mare frumoasă este un grajd pentru vaci. Grajdul de aici este un hotel de cinci stele pentru vaci, cel mai bun din Europa. Și poate că cel mai bun de pe întreaga planetă. 

Practic la fiecare masă oamenii mănâncă produse lactate: brânza, lapte, iaurt, smântână, unt, chefir, lapte acru, brânză de vaci. Fără vaci nu ar fi fost inventate multe soiuri de înghețată, preferată de toată lumea, ciocolata cu lapte, bomboane, frișcă, prăjituri, torturi. În Rusia oamenii întotdeauna au știut că casa în care este o vacă, niciodată nu va fi săracă. Omul are obligații față de vacă ca de niciun alt animal de pe planetă. În grajd este atârnat un tablou mare care reprezintă pe Krishna deghizat într-un cioban cântând la flaut pentru plăcerea vacilor. Fiecare din cei patruzeci boi și vaci are un nume, fiecare vacă sau fiecare bou are pe cineva care îi poată grijă. Vacile sunt creaturile vii, care simt atitudinea față de ele. Există vaci care dau lapte fără vițel încontinuu timp de 5-6-7 ani. În Eco-comunitate vacile sunt întreținute chiar și fără lapte, deoarece din gunoiul de grajd aici se face biogaz și compost. 

O Universitate americană de agricultură recent a publicat un studiu în care a concluzionat că boi și vaci sunt profitabili din punct de vedere economic, chiar și fără lapte, deoarece ei dau valoros de pe această planetă îngrășământ - humus. Humus, gunoi de grajd de vacă poate restabili complet microflora și fertilitatea solurilor lipsite de valoare, complet epuizate, dacă timp de șapte ani, o dată la jumătate de an  vom împrăștia balega de vaca si apoi le vom ara fin.

Iar boii sunt niște muncitori, lor le place să simtă bucuria musculară în timpul exercițiilor fizice. La fel ca și calul care se îmbolnăvește stând în grajd, așa și boul se întristează fără muncă. Aici boii sunt membri cu drepturi depline ai comunității, care lucrează împreună cu toată lumea și justifica pâinea lor: cu ei oamenii semănă, ară și strâng recolta.

Ca un sistem economic Prabhupada a recomandat guvernelor să ia drept bază sistemul de impozitare din India vedică, în care a existat doar un singur tip de impozite: fiecare om a predat statului 25% din profit sau din producție fabricată. Atunci când taxele nu sunt foarte mari, oamenii nu se eschivează de la plata acestora și ca urmare statul doar câștigă. În scripturile indiene există un întreg capitol - recomandări economice pentru conducătorii satelor care duc la prosperarea armonioasă a societății la toate nivelurile, spre deosebire de standardul acceptat în prezent - sistemul juridic roman, în care o persoană poate pune stăpânire prin toate mijloacele pe toate resursele materiale nelimitate fără orice răspundere față de societate.

Respectând principiile vedice, locuitorii din Valea Krishna din Ungaria se asigură complet cu cele necesare și trăiesc autonom, complet independent de lumea din jurul lor. În cazul în care mâine se va întâmpla judecata de apoi, un fel de Armageddon economic, în viața lor fericită și în ritmul domol aproape că nu se va schimba nimic. În afară de faptul că ei sunt asigurați cu produse lactate, ei cresc secară, grâu, ovăz, hrișcă, mei. Ei presează din produsele cultivate ulei de floarea-soarelui, in, din semințe de dovleac, inclusiv din semințe de struguri. Ei cultivă mai multe soiuri de fasole, linte, chiar mung-un indian.

Ei cultivă 30-40 de tipuri de legume și 20 de tipuri de fructe, inclusiv caise și dud. Din pomii fructiferi aici nu cresc doar citrice (temperatura de iarna scade la -20 C). Membri ai comunității pot fabrica propriile haine și încălțăminte din inul cultivat. Ei nu depind de surse de energie externe - electricitate, gaz. Dar în același timp ei culeg produse organice, curate genetic pe care nu-și mai pot permite  99,999  din oameni de pe planeta noastră.

  

 

 

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 21 iulie 2014 9:39
Vizualizări: 6597

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325