Reprezentanții eco- etichetării din Rusia «Frunza vieții» au relatat despre dezvoltarea certificării ecologice la summit-ul Asociației Mondiale de etichetări ecologice
În noiembrie a avut loc întîlnirea anuală a Asociației Mondiale de etichetări ecologice (Global Ecolabelling Network, GEN). În acest an, summit-ul a fost organizat la Rio de Janeiro (Brazilia). Rusia, a fost reprezentată de etichetarea ecologică "Frunza vieții" (Uniunea Ecologică). Experții ruși au prezentat rezultatele activităţii pentru 2012 și au raportat despre dezvoltarea certificării ecologice și a "economiei verde" în Rusia.
GEN este singura organizație internațională independentă, care reunește etichetări ecologice, ce sunt în vigoare în 45 din cele mai dezvoltate țări ale lumii. Din organizaţie fac parte astfel de eco- etichetări bine-cunoscute de tip I cum ar fi "Floarea Europeană" (Europa), "Îngerul Albastru" (Germania), "Lebăda Nordică" (țările scandinave), "Marca Verde" (SUA), "Frunza vieții" (Rusia) și eco- etichetări din Australia, Japonia, China și alte țări. Summit-ul GEN - este o platformă de autoritate pentru schimbul de experiență și proiectarea soluțiilor de dezvoltare și utilizare eficientă a eco- etichetărilor, în scopul de a reduce impactul asupra mediului înconjurător și a îmbunătăți starea lui.
La Summit-ul XIX GEN participanții au prezentat rezultatele activităţii sale pentru anul 2012, au vorbit despre specificul național în domeniul dezvoltării de certificare ecologică, au examinat ideile și propunerile privind lărgirea pieţii de produse şi servicii "verzi". O sesiune specială a fost dedicată rezultatelor aplicării în viaţă ale proiectelor internaționale care vizează stimularea producției mărfurilor cu caracteristici ecologice îmbunătățite. La programul de afaceri, au luat parte în mod activ, reprezentanții ONU, UE, ministerelor și mediului de afaceri din America Latină.
Despre contribuția etichetării ecologice ruse în economia "verde"
Semen Gordîşevski, președintele conducerii „Uniunii Ecologice”, a menţionat că, reuniunea GEN-2012 a arătat că toate programele naționale ar trebui să sporească ritmul de dezvoltare şi a oferi instrumente adecvate și eficiente pentru a răspunde la provocările ecologice cu care se confruntă comunitatea mondială. Astăzi, segmentul "verde" al economiei mondiale este foarte mic : cota sa este mai mică de 2%. În Rusia, aceasta poate fi calculată cu cifre şi mai mici. În același timp, dezvoltarea durabilă nu are o alternativă viabilă și poate fi atinsă numai prin reducerea impactului antropic asupra mediului înconjurător, prin nivelul non-distructiv care ar permite biosferei să se recupereze. Prin urmare, este foarte important de a intensifica eforturile în vederea dezvoltării economiilor naționale "verzi".
Julia Graciova, șefa programei de eco- etichetare „Frunza vieţii”, a menţionat că "o prioritate importantă în 2013 pentru" Uniunea Ecologică "va fi o muncă activă de educație în rândul consumatorilor și al producătorilor în domeniul eco- etichetării, care include dezvăluirea beneficiilor" produselor ecologice ". O atenție specială va fi acordată participării statului la elaborarea politicilor de achiziții "verzi". Astăzi este vădit interesul mediului de afaceri pentru această ramură de industrie și noi, deja, am iniţiat o cooperare cu parteneri din Europa ", - a spus Julia Graciova. - D-ei, de asemenea, a relatat despre certificarea și atribuirea eco-etichetării "Frunza vieții" la primul din Sankt Petersburg eco-hotel - Corinthia Hotel.
Intensificarea rolului de eco- etichetare în toată lumea, în baza evaluării ciclului de viață complet al produselor este un alt rezultat al summit-ului. Semen Gordîşevski, a subliniat faptul că etichetarea ecologică de tip I este un instrument eficient și inovator de dezvoltare a "economiei verzi".
Despre rolul achizițiilor publice "verzi" ca o pârghie importantă pentru dezvoltarea "economiei verzi", a relatat Oliver Wolf, un expert al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene:
- Programele de etichetare ecologică au evoluat în mod semnificativ în ultimii 15 ani. Unificarea principiilor și abordărilor definite de standardele internaționale din seria ISO 14000, precum și dezvoltarea legislaţiei UE permit utilizarea standardelor ecologice voluntare pentru a sprijini afacerile "verzi" la nivelul de stat cu ajutorul mecanismul de achiziții publice"verzi". Uniunea Europeană introduce cu succes acest instrument. Astfel, statele membre ale UE, prin intermediul procesului de achiziție publică, pot susține producătorii de produse cu performanțele ecologice îmbunătățite.
Printre țările care au cea mai mare pondere a contractelor de achiziții "verzi", conduce Finlanda - 80% din contracte din țară sunt încheiate în conformitate cu criteriile de "achiziții verzi". Finlanda, este urmată de Olanda, Letonia, Ungaria, Lituania, ponderea contractelor de achiziții "verzi" variază de la 60% la 80%. Aceste ţări sunt urmate de Italia, Austria, Belgia și România, cu ponderea contractelor "verzi" de la 40% la 60%. La 20% -40% , astfel de contracte sunt încheiate în Slovenia, Danemarca, Suedia, Germania, Spania și Republica Cehă. Acest lucru sugerează faptul că o înțelegere a importanței programului de achiziţii "verzi" și dorinţa de corespundere a criteriilor ecologice invocate sunt în mod constant în creștere.
În Rusia, economia "verde" este doar la început. Experiența eco- etichetării "Frunza vieții" arată că întreprinderile încep tot mai activ să se intereseze de tehnologiile ce contribuie la dezvoltarea durabilă. Însă, eco- etichetarea este cea mai ușoară cale pentru a confirma corespunderea unui produs sau unui serviciu la criteriile ecologice.
Sursa: priroda.su