ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Republica Moldova — terra incognita



Republica Moldova - terra incognita

 

 

Cu 6 mii ani înaintea erei noastre tripolienii (cucutenii) au construit pe malurile râurilor moldoveneşti case cu două etaje şi au crescut caii. Tripolienii au trăit pe timpurile când Noe şi-a construit arca lui, când au guvernat primii faraoni, iar marile piramide din Egipt  au fost construite în perioada mai târzie de Cucuteni-Tripolie. Istoria ţării noastre este plină de mistere şi evenimente uimitoare.

Moldova  este o ţară mică în sud-estul Europei, fosta republică sovietică, care se învecinează cu Ucraina şi România. Iată ce, probabil, pot spune despre ţara noastră cetăţenii străini. În special, cei mai avansaţi dintre ei, căutând pe Internet, probabil, vor menţiona încă dou-trei fapte. Însă mai departe  de problemele noastre geopolitice şi economice nu vor merge. Puţini dintre ei sunt în măsură să arate Moldova pe o hartă, căutând-o undeva în apropierea Mongoliei sau în Africa fierbinte.

De fapt, nu este nimic surprinzător. Din cauza  mărilor şi oceanelor sunt mult mai vizibile piramidele egipteni popularizate, decât stejarii noştri seculari din Codru. Chiar şi oamenii din Moldova, în majoritatea lor, s-au deprins cu ideea că plaiul lor natal este o provincie îndepărtată a Europei. În zădar se dezvoltă educaţia patriotică în şcolile noastre, în care copiii învaţă istoria românilor, fără a pricepe într-un ansamblu de fapte şi evenimente istorice unde este istoria Moldovei şi unde este cea a României. Şi studiind literatura română, cu greu disting autorii moldoveneşti de cei români. Împreună s-au strâns grămadă caii, oamenii, cum se spune.

Între timp, istoria ţării noastre este plină de evenimente de importanţă mondială. Teritoriul actual al Moldovei timp de mii de ani a fost loc de dezvoltare a marilor civilizaţii şi culturi. În văile fertile din interfluviul Prut-Nistru contactau culturile de Est şi de Vest, Nord şi Sud, cot la cot cu fermierii învecinau nomazii şi triburile militante cu plugarii paşnici.

La începutul istoriei umane pe teritoriul Republicii Moldova s-a născut cea mai veche civilizaţie din Europa – Cucuteni-Tripolie. Cu 6 mii ani înaintea e.n. tripolienii au construit pe malurile râurilor moldoveneşti case cu două etaje şi au crescut caii. În comparaţie cu Tripolie, în Egiptul foarte avansat, la acea vreme, chiar nu au  văzut niciodată caii.

Tripolienii nu cunoşteau roata de olar, dar cultura lor ceramică este izbitoare în subtilitatea ei. Totul, de la vase de lut mari pentru depozitarea cerealelor până la figurinele ceramice mici, care desemnau oamenii sau animale, impresionează  prin măiestria finisajului, estetica de realizare. Ceramica cucuteană ocupa unul dintre primele locuri în Europa de atunci prin perfecţiunea de fabricare şi de pictură. Toată ceramica lor avea o semnificaţie sacră - închinarea soarelui.

Semnele solare au fost prezente peste tot. Chiar şi aşezările lor, tripolienii construiau în formă de cerc sacru al soarelui. În astfel de aşezări locuiau de la 5 până la 20 de mii de persoane. Acestea sunt dimensiuni fără precedent pentru epoca cuprului. De altfel, tripolienii au fost printre primii, care au folosit cupru pe teritoriul Europei, marcând trecerea de la epoca de piatră la epoca de metal.

Ei au fost primii europeni care au început să construiască oraşe, deşi încă nu au ştiut limbă scrisă şi nu au avut stat ca atare. Mi se pare că acesta nu le-a fost necesar. Ei, agricultorii paşnici, se mulţumeau cu mod de viaţă măsurată, contemplând splendoarea naturii. Ei nu râvneau la cucerirea şi subjugarea altor triburi. În toate acestea persistă o înţelepciune profundă, o filozofie. Probabil că nu în zadar ei se închinau şerpilor, ca unor întruchipări de înţelepciune şi cunoştinţe tainice. Nu mai puţin interesant este faptul că obiectul lor de cult a fost femeia progenitoare , simbol al fertilităţii şi vieţii însăşi. Printre descoperirile din aşezările cucutene pot fi adesea găsite figurine de sex feminin, stilizate într-un mod special, din care nu se înţelege imediat că aceasta este o femeie.

În corectitudine, trebuie să spunem că zona de distribuţie a acestei culturi a depăşit hotarele Moldovei contemporane. Cu cultura Cucuteni se pot lauda, de asemenea, şi România, şi Ucraina. Acesta din urmă, la rândul său, dezvoltă în mod activ  brandul "Tripolie", insistând asupra faptului că ucrainenii provin direct de la tripolieni. Dar, desigur, din punct de vedere istoric, este  inexact şi chiar prea îndrăzneţ să ne gândim la astfel de evoluţii.

Cultură Cucuteni a dispărut circa 3 mii de ani î.Hr. Pe oamenii de ştiinţă din timpul nostru le preocupă serios întrebarea: ce s-a întâmplat cu purtătorii acestei culturi? Oare s-au asimilat cu triburile nou veniţi, s-a produs o schimbare a modului de viaţă, sau ei au migrat în alte părţi? Nu există un răspuns clar. Cum nu există nici un răspuns la întrebarea, de unde s-au luat aceşti oameni uimitori, cu o cultură unica, originală, o  ceramică deosebită. Cum au putut ei supravieţui circa trei mii de ani fără scris, fără guvern, fără un arsenal militar. Cultura Cucuteni nu ne-a lăsat în moştenire nici un fel de surse scrise, luând cu ea toate secretele, fără a lăsa urmaşilor aproape nici un fel de indice pentru descifrare.

Istoria ţării noastre este plină de astfel de mistere, evenimente uimitoare şi personalităţi de seamă care au contribuit la progresul istoriei europene şi lumii întregi. Şi nu uitaţi despre ele, nu trebuie să lezăm demnitatea poporului nostru şi ţării noastre, altfel riscăm să pierdem toate aceste bogăţii. Şi alte persoane şi alte popoare vor scrie istoria noastră, atribuindu-ne la o periferie veşnică sau la o stare de înapoiere.

 

Autor:Olga Padalko

 

 

Sursa: zilnic.md



ABONAȚI-VĂ
Joi, 01 decembrie 2011 12:31
Vizualizări: 3738

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
81
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
76
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
157