Republica Moldova va renunţa la utilizarea substanțelor chimice în agricultură

/ Vizionări: 4886

Republica Moldova va renunţa la utilizarea substanțelor chimice în agriculturăLocuitorii Moldovei, sunt nevoiți să suporte consecințele utilizării incorecte a pesticidelor din trecut. În prezent este necesar de a renunța urgent la utilizarea substanțelor chimice nocive, a menţionat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

 Ministrul, a opinat în cadrul unui seminar tematic, că utilizarea pesticidelor prezintă o mare problemă pentru toate țările din fostul spațiu sovietic. Proiectul  cu genericul "Îmbunătățirea capacităților privind eliminarea substanțelor chimice nocive în spațiul ex-sovietic ca un exemplu de abordare și de prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor" se aplică în 12 state. Bugetul proiectului constituie 7 milioane de euro, inclusiv 6 milioane de euro alocate de UE și 1 milion - de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care va gestiona punerea lui în aplicare.

ТнВ „Pugachevskoe” regiunea Penza (Video)
ТнВ „Pugachevskoe” regiunea Penza (Video)

Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra rolului noilor tehnologii în creșterea plantelor, care se opun vehement utilizării substanțelor nocive. "Un rol important în procesul de creare a agriculturii moderne în Republica Moldova aparține FAO, care de fiecare dată cînd este nevoie oferă un sprijin real lucrătorilor din agricultură", - a menţionat Vasile Bumacov.

Proiectul privind îmbunătățirea capacităţilor pentru eliminarea produselor chimice nocive, a fost semnat în luna aprilie. Etapa de organizare constituie 6-8 luni, timp în care vor fi dezvoltate programele de lucru pentru fiecare țară. Proiectul prevede o abordare integră a inutilităţii pesticidelor şi poluanților organici persistenți, precum și a managementului substanțelor chimice periculoase. În afară de Republica Moldova, de acest proiect vor beneficia Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

 

 

Sursa: news.point.md cu link pe pan.md

Foto: gallereya.info

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137