ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Respirația: ce înseamnă respirația corectă și exerciții de respirație

Cu toate ca respiratia este cel mai important lucru care ne tine in viata, multi dintre noi nu prea stim cum sa respiram corect. E uimitor sa realizam faptul ca, desi respiram de cand am aparut pe aceasta Planeta, si o facem de 18 ori pe minut, de 1080 ori pe ora si de 25.920 de ori intr-o zi, nu stim sa primim cu adevarat viata in corpul nostru, astfel incat sa ne simtim hraniti si sustinuti prin respiratia noastra.

Respiratia corecta si avantajele ei

Daca am introduce un curs obligatoriu de respiratie corecta la gradinita, adultii de peste cativa ani ar fi mult mai sanatosi, cu un nivel al increderii ridicat si mult mai putini vulnerabili la stres. Astmul, tensiunea arteriala, problemele digestive, durerile cauzate de postura gresita a corpului ar deveni mult mai putin frecvente. Iar oamenii, in general, ar deveni mai constienti de cine sunt si de ceea ce isi doresc, ar avea mai multa claritate, echilibru si o minte mai deschisa.

Ceea ce majoritatea dintre noi nu stim este faptul ca respiratia incorecta produce tensiune, epuizare si disconfort vocal, interfereaza cu activitatea fizica si incurajeaza aparitia multor boli.

Cei mai multi dintre noi insa considera respiratia ca pe ceva ce se intampla de la sine. Marele taoist Chuang Tzu spunea urmatorul lucru: “Multi dintre noi respiram din gat, insa oamenii adevarati ar trebui sa respire din calcaie.”

Respiratia oxigeneaza fiecare celula din corp, de la creier pana la organele vitale. Fara oxigen suficient insa, corpul devine mai susceptibil problemelor de sanatate. Intr-un studiu publicat in The Lancet, pacientii cu probleme de inima care au respirat superficial de 12 pana la 14 ori pe minut (sase respiratii pe minut fiind considerate optime), au inregistrat un nivel mai scazut de oxigen in sange, fapt care in timp afecteaza muschii si functia metabolica, duce la atrofie musculara si intoleranta la exercitii fizice.

In schimb, respiratia profunda creste nivelul de oxigen din sange si imbunatateste sanatatea in multe feluri – de la stimularea procesului digestiv, la imbunatatirea performantei de fitness si a performantei mentale. Foarte multi specialisti in medicina alternativa ne spun: “Daca ar trebui sa ne limitam sfaturile legate de un stil de viata sanatos la unul singur, acesta ar fi: Invatati sa respirati corect!”

Respiratia ta e superficiala?

Foarte multi oameni respira superficial – folosesc doar portiunea superioara a plamanilor pentru a realiza schimbul de oxigen. Respiratia se opreste pur si simplu la diafragma, care mai este numit si “muschiul spiritual”.

Pentru a-ti da seama daca esti o persoana care respira artificial, poti face urmatorul test:

Plaseaza-ti palmele pe abdomenul inferior si expira profund. Acum, inspira profund. Daca abdomenul se extinde atunci cand inspiri iar aerul circula profund in regiunea stomacului, atunci esti pe calea cea buna.

Cei care respira superficial inspira in stomac aerul care impinge diafragma, astfel incat acesta nu are unde sa se duca, provocand astfel ridicarea umerilor pentru a face loc aerului. Si se depune atat efort pentru ceva ce ar trebui sa fie un dar natural!

Respiratia profunda: sfaturi si exercitii de respiratie

Iata mai jos cateva exercitii care sa te ajute sa-ti identifici tiparele de respiratie si sa devii constient de propria respiratie. Dupa ce le faci, ar trebui sa devii constient asupra modului in care respiri si sa folosesti constientizarea pentru a obtine efecte pozitive in viata ta.

A invata cum sa respiram din abdomen este un lucru foarte important: in primul rand, pentru ca sangele din partea de jos a plamanilor este cel mai bogat in oxigen. In al doilea rand, daca pui toata greutatea respiratiei in partea de sus a pieptului si umerilor, acest lucru va pune multa presiune pe plamani. Din acest motiv ar trebui lucrat la intarirea muschilor din jurul abdomenului si a partii de jos a spatelui.

Cei care sunt emotionati atunci cand trebuie sa vorbeasca in public sau au nevoie de mai multa incredere in vocea lor ar trebui sa invete sa respire mai intai. Este un sfat vechi care spune “Gandeste inainte sa vorbesti”, insa mai corect spus este“Respira inainte sa vorbesti. “

Ca sa ne dam seama de importanta respiratiei corecte, ar trebui sa observam cu atentie ce se intampla atunci cand ne aflam in preajma altor persoane panicate. Respiratia superficiala este un simptom de stres, iar intr-un grup tindem sa ne imitam unii altora tiparele de respiratie si de aceea tindem sa preluam tensiunea altor persoane atat de repede.

Cum sa respiram corect

Gaseste o imagine pentru respiratia abdominala – poate fi o reprezentare sub forma de foc, lumina, fantana. Asta te va ajuta sa vizualizezi respiratia ca provenind din zona profunda a plamanilor si te va ajuta sa nu mai respiri superficial. Foloseste aceasta imagine de cate ori faci exercitii de respiratie.

Relaxeaza-ti corpul

Ridica-te, fixeaza-ti picioarele ferm pe podea. Relaxeaza-ti soldurile. Inmoaie-ti incheiturile – gleznele, genunchii, soldurile. In acelasi timp, simte cum coloana vertebrala se indreapta astfel incat sa te simti usor, insa in acelasi timp sa ai greutate. Tine-ti capul drept.

Respira corect

Plaseaza ambele maini, una deasupra celeilalte, deasupra stomacului (folosind buricul ca punct central). Inspira si simte-ti stomacul extinzandu-se; expira si impinge stomacul inapoi. De obicei, avem tendinta sa inspiram ridicand umerii si sugand stomacul atunci cand respiram profund). Acest exercitiu ne face sa devenim constienti de modul corect de a respira.

Practica respiratia profunda

Simte cum te extinzi atunci cand respiri. Aseaza-ti mainile deasupra soldurilor – si pe acestea ar trebui sa le simti cum se extind pe masura ce respiri. Exista o centura de muschi sub diafragma care trimite aerul afara. Pentru a-ti extinde capacitatea de respiratie, ar trebui sa te concentrezi pe acest lucru: iti va oferi un avant mai mare al respiratiei.

Incearca respiratia corpului

Expira cat de indelung poti. Apoi, cu gura deschisa, permite respiratiei sa fie rechemata inauntru. Respiratia se egalizeaza pe sine: intotdeauna vei inspira cantitatea de aer expirata. Iar aceasta este una din partile cele mai profunde ale artei de a respira constient: sa permiti corpului sa respire singur.

 

Sursa: damaideparte.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 26 ianuarie 2016 16:00
Vizualizări: 7198

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
193
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
308
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
423
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
285