Reţelele electrice de distribuţie a energiei produse din surse regenerabile sunt viabile și eficiente
Una dintre cele mai grave probleme în energia provenită din surse regenerabile este lipsa de stabilitate în producere. Volumele de producție sunt extrem de dependente de condițiile meteorologice, faptul care permite adversarilor energiei curate să afirme că ea niciodată nu va exista independent fără utilizarea metodelor convenţionale, bazate pe arderea hidrocarburilor fosile. Cu toate acestea, studiile recente efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Delaware, Statele Unite ale Americii, sugerează contrariu.
Oamenii de ştiinţă au descoperit ca o combinaţie bine concepută a surselor de energie regenerabilă, obiectelor de energie solară și eoliană în combinație cu bateriile acumulatoare și pile de combustie sunt capabile aproape complet să satisfacă nevoile consumatorilor rețelei electrice, menținând în același timp nivelul redus de cheltuieli.
"Aceste rezultate resping un punct de vedere răspândit, în conformitate cu care sursele de energie regenerabilă sunt prea scumpe și nesigure", - a declarat co-autorul cercetărilor, profesorul Willett Kempton. "Soluţia constă în determinarea combinației potrivite a surselor de energie regenerabilă şi a punctelor de stocare, precum şi în calcularea corectă a cheltuielilor".
Cercetătorii au dezvoltat un model de calculator pentru a examina 28 de miliarde de combinații ale surselor de energie regenerabilă și mecanismelor de stocare a energiei. Fiecare combinație a fost testată pe o serie de date privind condițiile meteorologice luate în fiecare oră, timp de ultimii patru ani și cererea de energie. Pentru modelul în cauză au fost folosite datele înregistrate la o rețea regională de distribuţie în 13 state de la New Jersey şi până la Illinois, care constituie o cincime din toate rețelele electrice din SUA, PJM Interconnction.
Spre deosebire de abordarea tradițională a construcției rețelelor electrice, modelul a fost axat pe minimizarea costurilor. Cercetătorii au descoperit că producerea energiei în exces, în ore de sarcină medie (pentru a satisface cererea crescută în timpul orelor de vârf, sau când vântul este slab) va fi mai ieftină decât stocarea ei în așteptarea creşterii cererii. Cu toate acestea, în ciuda faptului că stocarea este relativ scumpă, se estimează că o rețea electrică mare poate funcționa aproape în întregime pe surse regenerabile.
Ca un exemplu de opțiune viabilă pentru construirea unei astfel de rețele co-autorul proiectului Cory Budischak, a demonstrat o configuraţie de stocare a hidrogenului. Cu cererea de energie de 72 GW, această rețea constituită din 17 GW de la panouri solare, 68 GW offshore și 115 GW de la turbine eoliene terestre, vor furniza 99,9% de timp energie din surse regenerabile.
Fiabilitatea rețelei este asigurată de distribuția teritorială, folosirea diferitelor surse regenerabile și a sistemului de depozitare. Doar 0,1% din timp consumatorii vor primi energie produsă cu metode convenționale din arderea hidrocarburilor.
Studiul a folosit estimările costului echipamentului în 2030 fără a lua în seamă subvențiile guvernamentale în comparație cu cheltuielile de azi, pentru combustibili fosili. Avînd în vedere că costul echipamentului energetic pentru sursele regenerabile cu timpul se va reduce aproximativ în jumătate, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că construcția acestor rețele nu numai că va reduce povara asupra mediului înconjurător, dar, de asemenea, este justificată din punct de vedere al economisirii mijloacelor financiare.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net