ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reţete cu mîncăruri mănăstireştiReţete cu mîncăruri mănăstireşti

 

 

Mîncărurile mănăstireşti pregătite din produse vegetale sînt: salate, supe şi ciorbe; mîncăruri scăzute; plăcinte şi prăjituri; sucuri şi gemuri; fructe.


Numărul acestor mîncăruri este enorm:


Salate: salată de castraveţi cu roşii, salată cu cartofi, salată cu ţelină, salată cu varză albă, roşie, salată cu ardei copţi, etc.

Salată de iarnă:

  • cartofii se fierb în coajă în apă cu sare. Se curăţă de coajă, se dau prin răzătoare, se adaugă ceapă tăiată mărunt, sare, ulei şi pastă de roşii. Se amestecă tot şi se serveşte.


Salată de sfeclă roşie:

  • sfecla se spală bine şi se pune la fiert. După ce a fiert se dă prin răzătoare, se adaugă ulei, sare, puţin zahăr şi usturoi pisat.

 


Supe şi ciorbe: supă cu cartofi cu ulei, supă cu cartofi şi ciuperci, supă cu cartofi cu orez, ciorbă cu fasole verde, ciorbă cu mazăre, borş cu urzici, borş cu sfeclă, etc.


Supă de cartofi cu ulei:

  • se curăţă cartofi, se taie felii, se curăţă o ceapă se taie şi se pune în ulei, în care prăjim ceapa, adăugăm cartofii, morcovul, ţelina tăiate mărunt, apoi turnăm apă, punem sare după gust, pătrunjel verde. Se serveşte fierbinte.


Borş de urzici:

  • urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc, apoi se taie mărunt. Un morcov, rădăcini de pătrunjel, ceapa se curăţă, se taie mărunt, orezul sau cartofii şi se pun la fiert într-o cratiţă. Într-o tigaie se pune ulei, se adaugă o ceapă tocată mărunt. Cînd legumele sînt gata se toarnă borşul acru. Se potriveşte după gust cu sare. Se adaugă urzicile și pătrunjelul tocat.

 


Mîncăruri scăzute: cartofi scăzuţi la cuptor, cartofi prăjiţi, chifteluţe cu cartofi, cartofi cu ciuperci, bostănei prăjiţi cu mujdei, ghiveci cu legume, pilaf de post, sărmăluţe de post, fasole făcăluite etc.


Plăcinte, prăjituri:
plăcinte cu bostan, plăcinte cu cartofi, plăcinte cu varză, plăcinte cu mere, învîrtită cu nucă, clătite, saralii, prăjitură cu mere, sărăţele de post, turtă dulce.


Învîrtită cu nucă:

  • Se face un aluat din 1 kg făină, drojdie – 20 g, apă, sare – un vîrf de cuţit, ulei – 100 g. Aluatul se împarte în 4. Fiecare turtă se întinde, se unge cu ulei, se presoară cu zahăr şi nucă dată prin maşină. Se rulează şi se învîrte. În acest fel foaia se subţie şi mai mult. Se procedează la fel şi cu celelalte turte. Se aşează în tavă şi se coc la foc potrivit 40 minute.


Sărăţele de post:

  • 0,5 kg făină, 100 g ulei, un pahar de apă minerală, drojdie cît o nucă, sare, susan. Se fac prin maşina de carne prin formă specială şi se dau la cuptor.Se prepară şi compoturi, sucuri, gemuri din fructe. Se fac şi diferite rezerve de produse alimentare pentru iarnă, conserve din legume, murături: roşii murate, castraveţi, varză, etc.

 

 

Sursa: moldovenii.md

Marţi, 05 iulie 2011
Vizualizări: 4210

Citiţi de asemenea

Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
190
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
285
Există un obicei foarte bun...Un obicei vechi de mulți uitat...Obiceiul de a începe ziua cu contemplarea frumuseții...De...
301
Atracția pentru dulciuri o are majoritatea oamenilor. Dar cît de inofensiv este zahărul? Majoritatea dintre noi consum...
380