ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reţete de familie (reţetele bunicii)



Reţete de familie (reţetele bunicii)

 

 

Ştiinţa de a prepara corect şi gustos bucate pentru sine şi pentru cei apropiaţi cere anumite cunoştinţe, deprinderi, cultură, pentru a corespunde cerinţelor pe care ni le impune viaţa. Prepararea bucatelor este o artă, un domeniu de cunoştinţe perfecţionate în timp, are principii şi secrete importante, acumulate din practică.


Mici secrete culinare

Din bătrîni există secrete culinare, care erau respectate cu stricteţe de către bunicile noastre la prepararea bucatelor şi care sînt transmise din generaţie în generaţie:

  • Coaja legumelor şi fructelor se curăţa cît mai subţire pentru a se păstra cît mai multe vitamine.
  • Legumele se pun la fiert nu în apă rece, ci în apa care fierbe, în care se adaugă în prealabil sare.
  • Preparatele alimentare se prăjesc în ulei încins, atunci acestea prind o crustă, care nu permite să se scurgă sucul din ele.
  • Nu se recomandă folosirea uleiului a doua oară pentru prăjit, căci se formează oxidanţi dăunători.
  • Nu se pune carnea la fiert în apa clocotită, fiindcă se pierd substanţele extractive valoroase ale cărnii, acestea se păstrează mai bine cînd carnea se pune la fiert în apă rece şi se fierbe la foc mic.
  • În trecut din cartofi se pregăteau diferite mîncăruri, cel mai des, însă, se consumau fierţi sau copţi, mai rar prăjiţi. Ştiinţa contemporană a dovedit că cartofii prăjiţi pierd 60% din vitamine, pe cînd cei fierţi sau copţi nu.
  • Din trecut sînt cunoscute multe feluri de bucate pregătite din dovleac (bostan). Multe din ele au rămas populare şi pînă astăzi (pîrjoale, budinci, plăcinte cu bostan, etc.).

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 02 iulie 2011 11:01
Vizualizări: 3085

Citiţi de asemenea

Locuitorii din orașul francez Seine-Port au adoptat o moţiune care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spaţiile ...
178
Eradicarea ciupercilor din organismul uman este foarte dificilă. Dacă ciuperca s-a stabilit deja și, metaforic vorbind, ...
150
Vă spun sincer, pâinea o mâncăm rar, așa că nu o cumpărăm deloc. Dar pâinea de casă, fără drojdie, totuși o fac o dată p...
145
Dacă adoptați ideea că durerea periodică și disconfortul fac parte din viața noastră și nu alergați la orice mică prob...
72