ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reţete de familie (reţetele bunicii)Reţete de familie (reţetele bunicii)

 

 

Ştiinţa de a prepara corect şi gustos bucate pentru sine şi pentru cei apropiaţi cere anumite cunoştinţe, deprinderi, cultură, pentru a corespunde cerinţelor pe care ni le impune viaţa. Prepararea bucatelor este o artă, un domeniu de cunoştinţe perfecţionate în timp, are principii şi secrete importante, acumulate din practică.


Mici secrete culinare

Din bătrîni există secrete culinare, care erau respectate cu stricteţe de către bunicile noastre la prepararea bucatelor şi care sînt transmise din generaţie în generaţie:

  • Coaja legumelor şi fructelor se curăţa cît mai subţire pentru a se păstra cît mai multe vitamine.
  • Legumele se pun la fiert nu în apă rece, ci în apa care fierbe, în care se adaugă în prealabil sare.
  • Preparatele alimentare se prăjesc în ulei încins, atunci acestea prind o crustă, care nu permite să se scurgă sucul din ele.
  • Nu se recomandă folosirea uleiului a doua oară pentru prăjit, căci se formează oxidanţi dăunători.
  • Nu se pune carnea la fiert în apa clocotită, fiindcă se pierd substanţele extractive valoroase ale cărnii, acestea se păstrează mai bine cînd carnea se pune la fiert în apă rece şi se fierbe la foc mic.
  • În trecut din cartofi se pregăteau diferite mîncăruri, cel mai des, însă, se consumau fierţi sau copţi, mai rar prăjiţi. Ştiinţa contemporană a dovedit că cartofii prăjiţi pierd 60% din vitamine, pe cînd cei fierţi sau copţi nu.
  • Din trecut sînt cunoscute multe feluri de bucate pregătite din dovleac (bostan). Multe din ele au rămas populare şi pînă astăzi (pîrjoale, budinci, plăcinte cu bostan, etc.).

Sâmbătă, 02 iulie 2011
Vizualizări: 2674

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
262
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
441
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
322
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
440