Reutilizarea sau reîncarnarea terestră a navelor
Reutilizarea sau reîncarnarea terestră a navelor
Reutilizarea sau o altă utilizare a diferitelor articole şi dispozitive este una dintre cele mai eficiente modalităţi de dezvoltare durabilă a civilizaţiei, deoarece în afară de economisirea investiţiilor în producţia energiei şi materiei prime, practic nu necesită costuri pentru eliminare şi reciclare. Utilizarea anvelopelor uzate este cel mai bun exemplu.
Dar astăzi, nu este vorba de anvelope, ci de nave uzate, care, de obicei, putrezesc în uitare fără scop în apropierea coastei. În majoritatea cazurilor, reciclarea lor nu este rentabilă, şi prin urmare, profitabilă. Şi se tăvălesc deci acestea în largul coastei, oferind un decor perfect pentru filme de ficţiune, montate după scenarii cu subiecte postapocaliptice sau pentru documentare, relatând poveşti ecologice de groază.
Pe una dintre insulele de pe coasta de nord-est din Marea Britanie, de mult timp există o tradiţie de utilizare, sau mai precis de creare a tot felul de construcţii uzuale din nave învechite. Navele sunt scoase pe uscat şi întoarse cu fundul în sus, transformându-se magic în hambare şi gajaje pitoreşti. Si cel mai interesant lucru este că funcţia de protectecţie împotriva apei rămâne în cerere, iar tăria construcţiei asigură durabilitatea acesteia în orice condiţii meteorologice.
House - nava cu fundul în sus
Desigur, această idee nu este deloc potrivită pentru utilizarea pacheboturilor şi submarinelor nucleare, dar pentru o insulă, cu o populaţie de aproximativ 200 de oameni, astfel de tehnologie permite de a economisi banii considerabili şi de a păstra apele costiere curate, iar proprietatea în condiţii de siguranţă.
Sursa cu link pe treehugger.com