ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Revizuirea ţesăturilor ecologice



Revizuirea ţesăturilor ecologice

 

Procurarea îmbrăcămintei presupune alegerea modelului, culorii, stilului şi a preţului. Dar în viitorul apropiat, de asemenea, probabil, este posibil că la alegerea hainei veţi putea observa pe etichetă încă o caracteristică: impactul asupra mediului înconjurător.

Ţesăturile ecologic pure în prezent sunt în curs de dezvoltare, dar deja au apărut în vânzare cămăşi din bambus şi şosete din porumb. În magazinele din viitor pot, de asemenea, apărea haine făcute din pene de găină sau din paie de orez.

Companiile producătoare de astfel de materiale sunt interesate în extinderea producţiei şi a gamei de mărfuri. Acest lucru înseamnă că, asigurând oamenii cu haine, acestea vor proteja resursele naturale şi vor conserva biodiversitatea.

Potrivit ecologiştilor cea mai bună opţiune ar fi o afacere, care nu ar avea un impact negativ asupra mediului înconjurător. Este puţin probabil că acest tip de afacere există în momentul de faţă, dar, teoretic, este posibil şi unele companii se mişcă deja în această direcţie. De exemplu, oamenii de ştiinţă sunt deja în căutarea noilor modalităţi de a produce materiale pentru haine, care nu ar strica imaginea oamenilor şi ar fi pur ecologice.

La fabricarea îmbrăcămintei şi încălţămintei în mod tradiţional se utilizează substanţe chimice şi multă energie. Unele ţesături, cum ar fi cele de bumbac şi de lână au o origine vegetală sau animalieră. Dar aceasta nu înseamnă că ele sunt inofensive pentru mediul înconjurător. De exemplu, bumbacul este prelucrat cu substanţe chimice nocive, pentru a scăpa de buruieni şi dăunători. Alte ţesături sunt produse în laboratoare, în care oamenii de ştiinţă crează molecule, numite polimeri, şi fac materiale sintetice. Poliester, de exemplu, este realizat dintr-un polimer numit tereftalat de polietilenă, acesta poate fi modelat în sticle sau în fire lungi, subţire. La fabricile de textile din aceste fire se produce o ţesătură mătăsoasă puternică care se usucă repede. Problema, din punct de vedere ecologic, constă în faptul că majoritatea fibrelor sintetice sunt fabricate din petrolul care este extras din măruntaiele pământului. Producerea, transportarea şi rafinarea petrolului necesită cheltuieli mari. Cu toate acestea, substanţele, derivate din produse petroliere, sunt utilizate pentru producerea hainelor de sport, tălpilor de pantofi, fermoarelor din plastic, nasturilor, vopselelor şi pentru fabricarea multor alte produse.

Pentru a depăşi această dependenţă de petrol, unele companii experimentează pentru a crea polimeri, de exemplu, din trestie de zahăr. Alte companii primesc substanţe necesare din materiale reciclate. Cu toate acestea, utilizarea materialelor reciclate nu aduce întotdeauna rezultate dorite. De exemplu, în 1990, utilizarea deşeurilor de lână de oi pentru producţia textilelor s-a transformat într-un eşec, deoarece îmbrăcămintea rezultantă a fost înţepătoare şi neplăcută la atingere.

Cu toate acestea, datorită progreselor ştiinţifice actuale, astăzi s-au învăţat să recicleze sticle de plastic vechi şi îmbrăcămintea purtată în filamente subţiri, din care poate fi produsă o îmbrăcăminte destul de confortabilă. De asemenea, a fost obţinut un nou tip de bumbac organic, moale la atingere şi, în acelaşi timp, cultivat fără chimicale.

Recent, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama cum pot fi obţinute fire din coajă de grâu, pene de găină şi paie de orez. Toate acestea sunt produse secundare de agricultură, care pot fi utilizate pentru fabricarea ţesăturilor frumoase. Cu ajutorul reacţiilor chimice materia primă se transformă în fibre, care ulterior sunt purificate. Din fibre se obţin fire, iar din fire - ţesături. Ţesuturile obţinute după această tehnologie amintesc stofe de in şi de bumbac. Iar ţesăturile derivate din pene de găină, tehnologia de producţie ale cărora este încă în curs de dezvoltare, vor fi similare cu stofă de lână. Fibrele obţinute din pene de găină, destul de neobişnuite, deoarece acestea sunt foarte uşoare şi au o mulţime de pungi de aer, aranjate în formă de fagure de miere, astfel încât un pulover sau o jachetă din acest material ar trebui să fie foarte calde.

Încă vor trece câţiva ani până când hainele, derivate din deşeuri agricole, vor apărea pe rafturile magazinelor, deşi îmbrăcămintea din nuci de cocos, bambus şi porumb deja există.

 

Revizuirea ţesăturilor ecologice

 

 

Sursa: ecofriendly.ru cu link pe maust.ru

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 12 iunie 2011 9:32
Vizualizări: 3142

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
134
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
245
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
372
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
450