Revoluţia în domeniul energiei solare din SUA prin intermediul finanţării participative
Conform unui nou raport al Agenţiei de ştiri Bloomberg, dacă cel puţin un procent din active, care sunt depuse pe conturile de economii ale cetăţenilor americani şi se află în Trezoreria Statelor Unite sau circulă pe pieţele financiare ale ţării, va fi îndreptat pentru finanţarea proiectelor în domeniul energiei solare, atunci se va reuşi de a colecta mai mult de 90 miliarde. În acest caz, atractivitatea finanţării participative rezidă în profitabilitatea relativ mare. Construcţia centralelor electrice pe baza celulelor solare poate asigura o rentabilitate a investiţiilor la nivelul de 5- 9%.
Principalul avantaj este faptul, că investiţiile în producţia panourilor solare şi instalarea acestora pe acoperişurile caselor, sunt relativ lipsite de riscuri şi pot oferi un venit stabil şi o rentabilitate a investiţiei iniţiale. Proprietarii clădirilor, de obicei, închiriază panourile solare şi încheie un contract, care presupune achitarea unui procent fix timp de aproximativ două decenii, fiind profitul participanţilor la o finanţare colectivă.
În ultimii ani, companiile implicate în finanţarea energiei solare, de exemplu, Clean Power Finance, Sungevity şi Solar City, au început să furnizeze capitalul iniţial, care implică o rată de profit de aproximativ 12 la sută. Dar acum, au apărut companiile noi, care doresc să utilizeze acest tip de investiţii pentru a obţine finanţarea proiectelor lor. Solar Mozaic, este cea mai cunoscută dintre aceste societăţi. Campania de lansare a atras recent 2,5 milioane dolari de la investitorii venciur şi a primit un grant de 2 milioane de dolari de la Departamentul de Energie SUA. Alte companii care au fost menţionate în raportul Bloomberg sunt Abundance Generaton britanic şi SunFunder din SUA.
Conducerea Solar Mozaic, intenţionează să prezinte pachetele sale financiare deja, în această vară. Compania este gata să ofere investitorilor investiţii pentru o perioadă de la unu pînă la trei ani, cu o rentabilitate de 6 la sută. Documentul Bloomberg, notează că în luna aprilie, Solar Mosaic a depus o cerere la Comisia pentru hîrtii de valoare şi burse din SUA, care conţinea o descriere a "mecanismului de colectare a banilor de la populaţie". Şi toate încasările vor merge pentru a finanţa proiectele de energie solară.
Energia solară şi finanţarea participativă au multe motive pentru asociere, în afară de venituri. Proiectul Kickstarter, a avut un succes fenomenal. În cele din urmă, oamenii au obţinut un mecanism simplu pentru a finanţa proiectele în domeniul artelor şi tehnologiilor. În acest caz, oamenii, de regulă, trimit sume mici de bani pentru a sprijini proiectele lor preferate. Şi toate se bazează pe simpatiile şi preferinţele personale ale investitorului. Instalarea panourilor solare sensibilizează conştiinţa ecologică a oamenilor prin intermediul finanţării participative.
După cum se afirmă în articolul Bloomberg, noile companii trebuie să întemeieze relaţii de parteneriat cu potenţialii investitori, să-i ţină la curent cu ultimele noutăţi ale proiectelor lor şi evenimentele din domeniul energiei curate. Experţii Bloomberg, de asemenea, menţionează că finanţarea participativă în energia solară, în general, este o idee buna, dar ideea de a investi în proiectele tehnologice riscante poate fi şi una foarte rea.
Cu toate acestea, în pofida riscurilor, autorii documentului au făcut o concluzie interesantă: Contribuţia finanţării participative în dezvoltarea energiei alternative, în orice caz, va fi foarte importantă, chiar dacă aceste investiţii, în termeni relativi, vor continua să fie nesemnificative în comparaţie cu alte investiţii. Deoarece acest tip de investiţii în afară de atragerea mijloacelor financiare va contribui la creşterea gradului de conştientizare a investitorilor.
Sursa: energysafe.ru