Revoluţia verde necesită soluții revoluționare
Potrivit unui studiu recent, în multe regiuni ale lumii, efectul revoluției verzi asupra randamentul culturilor alimentare cheie, tinde spre zero.
Sub conducerea cercetătorului ştiinţific, Deepak Ray de la IonE, echipa de cercetare a dezvoltat hărțile geografice detaliate ale câmpurilor agricole cu culturi de porumb, orez, grâu și soia, precum şi randamentul lor în perioada 1961- 2008. După cum a fost stabilit, în ciuda faptului că aproape în toate regiunile din această perioadă s-a înregistrat o creștere pe termen scurt a productivității, în ultimii ani fertilitatea pe 24-39% din suprafețele însămânțate (în funcție de cultură) a rămas nemodificată sau a scăzut. În China și India - țările cunoscută pentru succesul lor în agricultură și în reproducerea populației – se observă o stagnare sau o scădere a productivităţii.
Acest studiu conturează clar teritoriile în care productivitatea culturilor alimentare cheie, rămâne neschimbată, redusă sau niciodată ridicată şi teritoriile cu un randament brut în continuă creștere. Rezultatele studiului indică zonele în care trebuie să îndreptăm eforturile (dacă dorim să hrănim populația lumii în creștere) și în același timp, arată exemplele pozitive de urmat.
Este curios faptul că scăderea randamentului de grâu și de orez - cele două culturi alimentare esenţiale care oferă aproximativ jumătate din consumul mondial de calorii alimentare - se observă la un procent mai mare de terenuri arabile în comparaţie cu porumbul și soia, utilizate, în principal, pentru obţinerea produselor de carne și a biocombustibililor.
Potrivit lui Jonathan Foley, director IonE şi co-autor al studiului, acest fapt trezeşte o nelinişte specială, deoarece constată că eforturile canalizate pentru creşterea randamentului brut al culturilor agricole au fost depuse în preponderent pentru întreţinerea animalelor și mașinilor, în timp ce investițiile în grâu și orez – culturile care hrănesc oamenii şi stau la baza securității alimentare în cea mai mare parte a lumii - au fost în mare parte ignorate. "Cum vom fi în măsură să răspundem nevoilor alimentare ale oamenilor, dacă randamentul de pe o treime din suprafețe arabile, pe care sunt cultivate cele mai importante culturile agricole, nu este în creștere?"
În baza constatărilor se sugerează două soluții. În primul rând, trebuie să sprijinim creșterea productivității, care se observă în prezent pe 61-76% din terenuri arabile. În al doilea rând, se recomandă de a examina curbele de randament brut în toate zonele agricole și a determina care metode sunt eficiente și care ar putea fi îmbunătățite.
Potrivit lui Ray, studiul anterior a arătat că o creștere limitată este cauzată de o combinație de factori: de la metodele de cultivare până la dăunători. "Acest studiu oferă în mod concret informații detaliate privind factorii de decizie utilizaţi pentru a identifica regiunile, în care productivitatea s-a oprit sau a diminuat, a determina factorii de limitare şi apoi a lucra pentru a schimba tendinţa".
Autor: Diana Kern
Sursa: facepla.net