Rezervația Rudi-Arioneşti – un monument creat de natură
Dacă e să fim sinceri, nu este deloc uşor să descrii un asemenea itinerar, mai ales dacă aţi fost în aceste locuri nu o dată, ci de zeci de ori şi aţi reuşit să cutreieraţi împrejurimile străvechilor sate moldoveneşti Rudi, Arioneşti, Tătărăuca, Unguri, dar şi satul de rit vechi (de molocani) Pocrovca. E imposibil să vizitezi toate locurile pitoreşti din această zonă într-o singură zi, trebuie să veniţi aici pentru cîteva zile sau chiar săptămîni.
Cele trei rîpe adînci din preajma satelor Arioneşti şi Tătărăuca Nouă, dar şi pantele abrupte, care se întind de la satul Unguri pînă la Tătărăuca Nouă creează configuraţia geografică naturală Rudi-Arioneşti.
Lungimea rîpilor este de la 2 pînă la 5 km, adîncimea e de 140-250 m, lăţimea maximă e de 700 m. Dezgolirea rîpilor şi pantelor malului drept face vizibilă întreaga stratificare geologică. Deosebit de spectaculoase sînt ieşiturile sarmatice calcaroase, care încadrează treimea de sus a pantelor cu forme bizare ale eroziunii eoliene.
În zilele cînd vîntul suflă într-un anume fel spre pereţii aeraţi, aflaţi în defileuri, aceştia emit sunete destul de melodioase, din acest motiv sînt numiţi din vremuri străvechi „harpa eoliană”. Legendele leagă existenţa acestei harpe cu numele cîntăreţului mitologic Orfeu.
Teritoriul configuraţiei geografice naturale Rudi-Arioneşti a servit drept adăpost pentru multe plante relicte. În adîncul teritoriilor rezervaţii se află rămăşiţe ale aşezărilor străvechi şi monumentul arhitectural al secolului al XVIII-lea − mănăstirea Rudi. Satul Rudi este amintit pentru prima oară în sursele istorice în anul 1463, conform ultimului recensămînt aici locuiesc 1982 de oameni. În sat este o biserică, ce datează cu sfîrşitul secolul al XIX-lea. În apropierea satului se află aşa-numita „Peşteră a Răposaţilor”, care conform legendei trece pe sub albia rîului Nistru şi se sfîrşeşte pe malul său stîng.
Pe partea opusă a aceluiaşi defileu se află ruinele unei cetăţi romane vechi, pe care e pus un indicator şi unde se înalţă 3 cruci de lemn. Acest loc aşa şi se numeşte „Trei cruci”. De aici mănăstirea Rudi se vede ca în palmă, ca o piatră preţioasă înrămată în verdele intens al pădurii.
Sursa: moldovenii.md