Rezervaţii naturale în oceane — ultima linie de apărare
Rezervaţii naturale în oceane - ultima linie de apărare
La 8 iunie întreaga lume civilizată a sărbătorit Ziua Internaţională a Oceanului. Din păcate, acest lucru s-a petrecut pe fundalul eliminării scurgerii importante de petrol din Golful Mexic, care, cu toate consecinţele sale dezastruoase, totuşi din nou, a atras atenţia lumii la problema protecţiei mediului înconjurător şi, în special, a lumii oceanelor.
Astăzi, un grup de savanţi progresivi din întreaga lume îndeamnă liderii mondiali la crearea rezervelor marine după exemplul liniilor de-a lungul coastei din Australia, Marea Bariera Reef, sau parcurilor naţionale în largul mării. La 15 iunie 250 de oameni de ştiinţă din 35 de ţări au semnat apelul, adresat legislatorilor din toate ţările, cu privire la crearea unor arii protejate în zonele extinse ale oceanului mondial. Aceste rezerve marine ar trebui să fie un adăpost pentru reprezentanţiile florei şi faunei marine, cu scopul de a păstra şi a menţine intactă biodiversitatea din aceste zone pentru studii ulterioare ale oceanului de către cercetători.
Oceanul constituie 71% din suprafaţa planetei noastre şi este adăpostul unui număr foarte mare de specii de organisme vii, multe dintre care nu numai că nu sunt studiate, dar nici măcar cunoscute de ştiinţa modernă. În acelaşi timp, doar 0,5% din oceanele lumii sunt pe deplin protejate de orice intervenţie umană.
"Practica creării parcurilor naţionale este aplicată pe scară largă în multe ţări ale lumii. Practic, fiecare ţară are o listă întreagă de suprafeţe mari de teren, protejate pentru generaţiile viitoare", - a declarat Jay Nelson, director al Global Ocean Legacy: “Este amuzant că referitor la ocean, acest concept este controversat”.
Rezervele marine, desigur, nu vor primi imunitate de la devărsările de petrol, dar vor ajuta la prevenirea necontrolată a pescuitului maritim pe teritorii imense, făcându-le mai rezistente la atacuri externe.
În 2005 şi 2006, a fost creată una dintre cele mai mari rezerve marine la nord-vestul Insulelor Hawaii într-o zonă de 140 000 km 2 de recife neatinse, bancuri de nisip şi insule.
Cel mai mare parc marin este rezervaţia naturală în jurul insulelor Chagos din Oceanul Indian, pe teritoriul controlat de Marea Britanie şi baza militară de Diego Garcia din Statele Unite ale Americii. Rezervaţia naturală ocupă aproximativ 210 000 de km2.