Rezultatele unui studiu: pesticide reduc capacitatea de muncă la albine lucrătoare și forțează stupii să flămânzească
Albinele expuse chiar și unui impact moderat al pesticidelor colectează de două ori mai puțin polen decât de obicei, condamnând tânăra generație la foame, a stabilit un grup de cercetători din Marea Britanie. Cu toate acestea, reprezentanți ai unor companii chimice se îndoiesc de puritatea experimentului.
Oamenii de știință au descoperit cum neurotoxine conținute în neonicotinoide agricole afectează funcția de bază a albinelor melifere - colectarea polenului și a nectarului. Acest lucru a fost raportat în numărul din ianuarie al revistei profesionale " Ecotoxicologie" .
" Polenul este singura sursă de proteine, cu care albinele pot hrăni puietul. Colectarea polenului este un lucru lent, care necesită un mare volum de muncă, și albinele afectate de toxine îndeplinesc sarcina lor mult mai rău. Cu scăderea cantității de polen în stup va veni în mod inevitabil foamea", - a explicat profesorul Dave Gaulson de la Universitatea Sussex, care a condus cercetarea.
Oamenii de știință au expus câteva insecte la un impact al pesticidului numit imidacloprid și au urmărit mișcările lor cu ajutorul marcatorilor electronice. De asemenea, ei au observat mișcarea albinelor sănătoase. Albinele infectate au colectat în mod semnificativ mai puțin polen decât omoloagele lor sănătoase. În general, stupii expuși la pesticide nu au primit 57 % din cantitatea normală de polen. Reducerea polenului colectat cauzează o diminuare a bazei de aprovizionare pentru larve .
"Având în vedere importanța albinelor ca polenizatori pentru culturile agricole, este, fără îndoială, un semn alarmant", - spune un alt participant la studiu, Hannah Feltham de la Universitatea din Stirling . - În Uniunea Europeană neonicotinoide sunt sub o interdicție temporară. În prezent companiile agrochimice sunt în litigiu cu UE asupra deciziei. Studiul nostru este încă o dovadă că interdicția ar trebui să fie permanentă".
Cu toate acestea, producătorii preparatelor chimice susțin că doza pesticidelor primită de insectele testate a fost exagerată în mod semnificativ, comparând cercetările cu o hrănire forțată în condiții de laborator.
" Se pare că albinele au primit doze de pesticide relativ mari în sirop de zahăr, și nu de la plantele de pe câmp tratat cu substanțe chimice. Cercetările de teren, care vor avea loc în aceasta toamnă în Marea Britanie, vor oferi informații mai exacte cu privire la această problemă", - a declarat Julian Little, un purtator de cuvant al concernului chimic Bayer.