Riscurile pesticidelor asupra sănătății umane sunt urmărite, identificate și dovedite
Nivelul ridicat de pesticide din sânge contribuie la rezistența țesuturilor la insulină, rezultând într-o incapacitate de a metaboliza glucoza si, prin urmare, provoacă diabet zaharat de tip 2. Pesticidele sunt spălate în apă cu ploaie și nimeresc pe mesele noastre nu doar cu legume și fructe, dar și cu pește. Organismul nu poate scăpa de concentrațiile mari de pesticide, ceea ce conduce la o tendință de dezvoltare a diabetului zaharat. Este dovedit faptul că persoanele obeze, cu un conținut ridicat de pesticide organoclorurate în organism au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece pesticidele se acumulează în țesutul adipos.
Unele pesticide se acumulează în celulele organismului, cauzând obezitate. Aceasta se datorează faptului că anumite pesticidele acționează ca înlocuitori de hormoni naturali, încălcând capacitatea că organismului de a reglementa producerea hormonilor naturali. Ce în cele din urmă provoacă sindromul metabolic și obezitatea.
Pesticidele pot fi de vină în apariția de limfome, leucemie, cancer cerebral, cancer de sân, cancer de prostată, cancer tiroidian, cancer de ficat, cancer pulmonar, cancer al intestinului gros.
Influența prenatală a unor pesticide crește riscul de boli pulmonare ale copilului, în același timp, riscul de boli la copii crește direct proporțional cu concentrația de pesticide din sângele mamei în timpul sarcinii.
Prejudiciul de la pesticide în corpul copilului se manifestă și prin hiperactivitate la copii sau ADHD. Acest fapt a fost cercetat și dovedit de către cercetătorii din Canada și Statele Unite. Numai în America, există aproximativ 5 milioane de copii cu sindromul hiperactiv. Potrivit oamenilor de știință, principala sursă de pesticide sunt fructele și legumele, care provoacă apariția de hiperactivitate la copii.
Cercetând natura și cauzele apariției autismului, cercetătorii au ajuns la concluzia ca compușii chimici din pesticide afectează genele în timpul dezvoltării fetale, precum și in primii ani de viață a copilului, ce poate perturba funcționarea neurologică normală și provoca autism și alte boli de dezvoltare.
Impactul dăunător al pesticidelor concepute pentru distrugerea buruienilor și insectelor, crește semnificativ riscul apariției a bolii Parkinson, de care suferă aproximativ 6.5 milioane de persoane în lume. Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu o expunere prelungită la pesticide se îmbolnăvesc de boala Parkinson cu 70% mai des. Acest grup include nu numai persoanele a căror activitatea de muncă este legată de agricultură, dar și pe cei care au folosit aceste pesticide acasă sau în grădină.
Potrivit experților, pesticidele au un efect negativ asupra sistemului de reproducere umană, precum creșterea numărului de avorturi spontane, creșterea infertilitatății, scăderea nivelului de testosteron (hormon masculin) la bărbați. Un număr de cercetări a arătat că copiii concepuți în primăvară și vară, atunci când utilizarea pesticidelor este la o rată maximă, au cel mai mare risc de apariție a defectelor congenitale, cum ar fi sindromul Down, buza cleft, platfusul, etc.
E trist, dar adevărat, că daunele de la folosirea pesticidelor duc la probleme grave de sănătate, și astfel consumarea alimentelor organice și procesate la minim, precum și evitarea contactului cu pesticidele, va ajuta de a reduce riscul apariției multor boli.