Rîul Bîc - pata unei civilizații indiferente
Apa este izvorul vieții. O realitate tristă a vechiului proverb la noi în Moldova, unde rîurile sînt folosite drept guri de canalizare pentru orașele prin care trec.
Astăzi vom analiza rîul Bic, care cîndva a dat naștere capitalei Chișinău. Relatări despre el întîlnim în lucrările lui Dimitrie Cantemir, Zamfir Arbore, Bogdan Petriceicu Hajdeu. În scrieri se spune ca acesta a fost un fluviu navigabil, cu apă cristalină și bogat în pește.
Astăzi în rîul Bic pește se găsește doar în Wikipedia…, informație care, cu regret, va trebui actualizată cu date mai triste. Pentru a studia mai minuțios albia rîului, voluntarii Fundației ecologice Ecodava au organizat un șir de expediții pe o lungime de 155 de km, de la izvorul acestuia pînă la revărsarea sa în rîul Nistru. Prima expediție a avut loc la Temeleuți, Călărași, unde este izvorul rîului Bîc.
S-a descoperit că apa din izvoare nu ajunge în rîu, deoarece acestea sînt astupate și nu au fost curățate de mai mult timp. Cu toate acestea, la intrarea din sat găsim un panou cu informația despre alocarea a 10 milioane șapte sute mii lei anume pentru curățarea izvoarelor, bani care au fost alocați cu doar cîțiva ani în urma. Unde au ajuns banii din proiect, ramîne sub semnul întrebării.
Citește mai mult: noi.md