ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Robotul Mobil QBotix reglează poziția panourilor solare (+Video)




 

 

Importanța orientării corecte a panourilor fotovoltaice spre soare, nu este pusă de nimeni la îndoială. Cu cît mai corect este orientat panoul, cu atît mai multă energie solară este capabil să capteze și să convertească în energie electrică. Cu toate acestea, echipamentul suplimentar crește substanţial costul sistemului. Ca urmare a tuturor aspectelor pozitive, majoritatea panourilor solare sunt instalate fix, diminuînd o parte din potențialul lor.

 

Firma QBotix din California, a prezentat soluția problemei. Firma a dezvoltat un sistem robotizat, costul căruia este mult mai mic decît al sistemelor rotative convenţionale avînd o fiabilitate potențială mult mai mare.

Ideea QBotix constă în înlocuirea motoarelor individuale de reglare și a sistemelor comune de control al panourilor solare, cu un robot mobil care se apropie pe rînd de fiecare panou și reglează poziția lui.

Panourile sunt montate pe un dispozitiv standard echipat de o mecanică pentru o orientare uniaxială şi biaxială. Toate elementele sunt plasate lîngă o linie de cale ferată îngustă de tip monorail pe care se mişcă robotul. Acesta merge pînă la fiecare celulă solară a sistemului, la care conectează o comandă electromecanică și reglează poziția panoului în funcție de locul soarelui. Finisînd sarcina, robotul merge la următorul element al sistemului, ocolind toate celulele în jurul axei în timpul ciclului de lucru.

Potrivit directorului executiv QBotix, dr. în fizică la Universitatea Tehnologică din Massachusetts, Wasiq Bokhari, o mare parte din costurile sistemelor solare electrice rotative constituie conturile pentru oțel. Roboții mobili reduc termenul de exploatare a oţelului de două ori.

Utilizarea roboților crește costul unui watt de energie electrică solară cu cîțiva cenți, dar reduce semnificativ costurile inițiale pentru construcţie și cresc randamentul sistemului în general. Sistemele biaxiale echipate cu roboții QBotix sunt comparabile cu sistemele convenționale uniaxiale, însă ele produc energie, aproape cu 40 la sută mai mult.

QBotix oferă spre vînzare sisteme de 300 kW, care includ robotul mobil, robotul de rezervă, pista monorail și standuri de urmărire. Roboții sunt alimentaţi de acumulatoare litiu-ion, poziția lor este urmărită cu GPS, iar schimbul de date este organizat într-o rețea fără fir. Fiecare robot poate configura pînă la 200 de panouri solare timp de un ciclu de 40 minute, iar costul consumului lor zilnic de energie constituie aproximativ 30 de cenți.

Încheierea primei tranzacţii comerciale se aşteaptă în luna octombrie. Pînă în prezent, compania a atras investiții în sumă de 7,5 milioane de dolari. Printre investitorii proiectului, figurează companii cunoscute cum ar fi Siemens.

 

 

 

 

 Autor: Alex Norkin

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 12 octombrie 2012 15:30
Vizualizări: 3480

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
137
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
137
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
278
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
174