România se revoltă – susținătorii pentru un mediu mai sănătos de la Pungești contra gazelor de șist
Ca urmare a posibilității de a se începe de către compania Chevron a exploatărilor subterane pentru gazele de șist în localitatea Pungești din județul Vaslui, miercuri, 16 Octombrie 2013, sute de săteni, de la copii la oameni în vârstă, au ieșit pe străzile comunei și au protestat. Timp de mai multe ore, cu picioarele afundate în noroi, sau chiar în genunchi, locuitorii din Pungești, animați de un spirit luptător împotriva efectelor negative asupra mediului pe care le-ar implica extragerea gazelor de șist, și-au manifestat revolta în fața autorităților și a gigantului american Chevron.
Imagini de la protest
Începând de luni, a doua rundă a campaniilor de explorare pe domeniile și terenurile agricole din comuna Pungești a stârnit interesul și curajul locuitorilor care, sfătuiți de preot și sprijiniți de mai mulți preoți din regiune, printre care Vasile Laiu, figură a mișcării de protest împotriva planurilor Chevron, au blocat accesul la drumul ce făcea legătura între comună și împrejurimi. Protestul este justificat de efectele adverse ce pot avea loc în cazul în care s-ar săpa o sondă de exploatare. Strigând fie ”Fără violență!”, fie ”Noi vrem să trăim!”, sau ”Și voi sunteți români”, cei aproximativ 500 de protestatari s-au ținut de mână în acest demers solidar și îndreptățit de a opri începerea exploatărilor de gaze de șist în comuna lor și se estimează că în zilele următoare numărul lor este posibil să crească, în ciuda opreliștilor primarilor sau altor susținători ai gazelor de șist de la nivel mai înalt.
Regiunile de pe glob cu mari rezerve de gaze de șist
Pentru câteva ore, școala din comună și-a oprit programul, întrucât elevii au fost și ei implicați și dornici să își aducă aportul la încercarea de a salva comuna. Protestatarii au venit cu ce au avut la îndemână, fie cu căruța, fie pe jos, însă cu toții pentru a-și exprima îngrijorarea pentru starea de sănătate a copiilor lor și pentru a denunța riscurile de mediu asociate cu extracția gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.
Această metodă, folosită în Statele Unite, dar interzisă în Franța, constă în injectarea unui volum de apă sub presiune, amestecată cu nisip și chimicale pentru a elibera gazul din rocă.
Efectele asupra mediului și rentabilitatea gazelor de șist
De asemenea, ecologiștii și cercetătorii de la Institutul de Fizică a Pământului mai avertizează și împotriva riscului de cutremure și a poluării apelor subterane. Protestul a avut ecou și la nivel internațional, fiindcă cele întâmplate în comuna Pungești în această zi au fost relatate într-o serie de jurnale străine. Acestea mai precizează și că au fost mobilizați în total 250 de polițiști și că jandarmii au reușit să stabilească ordinea după destul de multe ore, aceasta pentru că locuitorii, îngenuncheați pentru o cauză nobilă, de a proteja natura și totodată generațiile actuale și cele viitoare care vor beneficia de starea ei bună sau proastă, nu au renunțat ușor la scopul lor.
Efectul de seră indus de exploatarea gazelor de șist
În timp ce grupuri de săteni și activiști au fost împiedicați de poliție să se alăture protestatarilor, primarii din comunele învecinate, sensibilizați de cauza protestului, au trimis apă și alimente pentru săteni, dintre care unii dormeau pe domeniul planificat pentru exploatare începând cu ziua de luni.
În fapt, Chevron a obținut în luna iulie autorizațiile de explorare a gazelor de șist în trei sate din județul Vaslui, cu ambiția de a dezvolta o industrie de extracție a acestei resurse și motivația că va crește nivelul de trai al localnicilor. Iată ce a afirmat grupul Chevron într-un comunicat recent: “Chevron se angajează să consolideze relații pozitive cu comunitățile în care își desfășoară activitatea și va continua dialogul cu publicul și cu autoritățile“. În urma protestelor de miercuri, neînduplecată, compania a reamintit că are autorizațiile necesare pentru a începe explorarea, asigurând romanii și mai ales localnicii că “prioritatea este de a lucra responsabil în ceea ce privește protecția mediului”. Alături de vasluieni au stat și peste 2.000 de persoane din București, care au demonstrat în fața sediului Guvernului împotriva gazelor de șist în semn de solidaritate cu populația din Pungești. Nu putem da crezare asigurărilor companiei Chevron, deoarece s-a demonstrat științific efectul negativ al exploatării gazelor de șist. Mai mult, un bun susținător al protecției mediului și un respingător al ideii exploatării gazelor de șist se menține Consiliul Constituțional din Franța, care a emis vineri, 11 Octombrie 2013, decizia de inadmisibilitate a exercitării activității companiilor interesate de petrol și gaze de șist, confirmând prin aceasta interdicția fracturării hidraulice intrate în vigoare încă din 2011. Un alt exemplu este Rusia, care nu vede nici un sens în a exploata la scară largă gazele de șist, atât datorită rațiunii ecologice, cât și a celei a bogăției resurselor tradiționale, exploatate la scară industrială.
“Avem o mulțime de gaze naturale, o producție la scară industrială a gazelor de șist nu are nici un sens“, a declarat Alexander Novak, citat de agenția rusă în timpul unei vizite în Coreea de Sud. Astfel, publicul Gazprom continuă să spună că nu crede în potențialul acestei resurse și descrie acest fenomen ca “bubble-ul” Americii de Nord. Într-adevăr, Guvernul SUA a estimat rezervele de gaze de șist din Rusia la 8000 de miliarde de metri cubi, ceea ce o situează pe locul al nouălea în lume și cu preconizări pentru mai mult de cincisprezece ani de producție și, cu toate acestea, Rusia nu a căzut în capcana fenomenului gazelor de șist.
Imagini protestul de la Pungești
Este lamentabil că țări încă ”subalterne” în materie de implementări ale unor proiecte industriale sau de protecție a mediului, așa cum este România în contextul european și internațional, continuă să sufere din pricina unor oferte ”de nerefuzat” din partea unor companii mari, cum este cazul Chevron-ului sau chiar a Gold Corporation, pentru aurul de la Roșia Montana. Nu avem putere sau voință de a ne ridica împotriva lor și de a nu mai lăsa străinii să hotărască asupra modalității sau oportunității lor de a secătui țara de resurse. Chiar nu ne putem orienta înainte fără să apelăm la ajutor extern și fără a ne vinde? Chiar nu putem să evoluăm prin noi înșine?
Rămâne să reflectăm asupra acestor chestiuni și, până găsim un răspuns, preiau replica îndreptată spre cer a preoților prezenți la protestul de la Pungești: ”Dumnezeu este cu noi!”…