Rostopasca pentru grădină şi flori în loc de chimicale
Proprietăţile curative ale rostopascăi se cunosc din cele mai vechi timpuri. Însă nu toţi ştiu că aceeaşi plantă, care creşte ca o buruiană pe teren, este eficientă în lupta nu doar cu afecţiunile oamenilor, ci şi cu cele ale plantelor?
S-a stabilit că rostopasca ajută la protejarea grădinii şi florilor de mulţi dăunători. Pentru aceasta se utilizează o tinctură specială.
Scoateţi cu tot cu rădăcină patru tufe de rostopască. Toate părţile plantei zdrobiţi-le şi turnaţi deasupra o căldare cu apă. Peste circa 15 minute apa va deveni cafenie – semn că infuzia e gata şi poate fi folosită pentru stropire şi irigare. Pentru pregătirea soluţiei pot fi utilizate şi plante uscate.
Rostopasca uscată poate fi folosită în calitate de remediu decontaminant pentru culturile cu bulbi. După ce veţi colecta bulbii de lalele, gladiole şi alte flori cu bulbi, spălaţi-le sub jetul de apă, apoi lăsaţi-le pentru jumătate de oră în soluţia de rostopască. Soluţia se pregăteşte în felul următor: 150 g de rostopască uscată şi 10 l de apă lăsaţi la macerat două zile. Bulbii prelucraţi astfel se usucă şi se pun la păstrare.
Înainte de plantare, repetaţi procedura, doar că luaţi deja 300 g de rostopască şi 10 l de apă, iar bulbii ţineţi-i în soluţie timp de 2 ore. După aceasta, materialul săditor se usucă la umbră şi se plantează.
Dacă veţi decontamina gladiolele în acest mod şi le veţi stropi cu infuzie de rostopască, el vor fi afectate mai puţin de boli şi dăunători. În acest caz, la 10 l de apă se iau 500 g de plantă uscată.
Gladiolele trebuie stropite de patru ori pe sezon: la 2-3 frunze şi 5-6 frunze, înainte de înflorire şi după vegetaţie. Lalelele trebuie stropite cu aceeaşi soluţie, dar de trei ori.
Efectul poate fi amplificat prin mulcirea solului cu rostopască tăiată mărunt.
Apropo, rostopască luptă nu doar cu dăunătorii plantelor, dar şi cu şoarecii. E suficient să aşterneţi iarba uscată toamna între tufe, să faceţi mulci în jurul copacilor şi în locurile de plantare a culturilor cu bulbi şi puteţi uita de rozătoare.
Atenţie!
Rostopasca este o plată foarte otrăvitoare, de aceea la prepararea soluţiilor din ea folosiţi mănuşi, iar cînd stropiţi – îmbrăcaţi o mască pe faţă.
Sursa: econet.ru