Rotterdam plănuieşte să-şi paveze străzile cu sticle de plastic reciclate
Olanda ar putea fi prima ţară din lume care îşi pavează drumurile cu sticle de plastic reciclate. Consiliul municipal din Rotterdam a declarat că ia în considerare pilotarea unui nou tip de pavaj proclamată de creatorii săi ca fiind o alternativă ecologică pentru asfalt.
Firma de construcţii VolkerWessels şi-a dezvăluit vineri planurile pentru o suprafaţă făcută în întregime din plastic reciclat. Aceasta, spun ei, necesită mai puţină întreţinere decât asfaltul şi poate rezista la temperaturi extreme mai ridicate, între -40 şi 80 de grade Celsius. Drumurile ar putea fi puse în doar câteva săptămâni, în loc de luni de zile, şi ar avea o durată de viaţă de trei ori mai mare decât a asfaltului, susţine VolkerWessels.
Compania a declarat că un argument important e şi factorul de mediu. Asfaltul generează 1.6 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an la nivel global, adică 2% din totalul emisiilor de transport rutier.
Drumurile de plastic sunt, de asemenea, mai uşoare, deci ar reduce încărcătura plasată pe pământ, iar în interior au un spaţiu gol care facilitează instalarea de cabluri şi conducte.
Secţiunile pot fi prefabricate într-o fabrică şi apoi tranportate unde e nevoie de ele, reducându-se astfel costurile de construcţie, dar şi aglomerarea traficului cauzată de lucrul la drumuri.
PlasticRoad este încă în stadiul de proiect, spune Rolf Mars, directorul KWS Infra, divizia de drumuri de la VolkerWessels. Dar compania speră să aibă primul drum făcut din plastic reciclat în termen de trei ani.
Rotterdam, un oraş pasionat de tehnologie durabilă, şi-a manifestat deja interesul pentru folosirea acestui nou tip de material în construcţia drumurilor.
„Avem o atitudine foarte pozitivă în ce priveşte evoluţia PlasticRoad. Rotterdam e un oraş deschis la experimente şi adaptări inovatoare. Avem un ‘laborator de stradă’ disponibil pentru testarea acestui tip de inovaţii”, a declarat Jaap Peters, de la biroul de inginerie al consiliului orăşenesc.
Sursa: green-report.ro