ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rucola – un deliciu mediteranean pe masa voastră
 

Rucola (sau „ voinicica”) este o plantă ierboasă care face parte din familia Cruciferelor (împreună cu varza, ridichea, broccoli) şi creşte în bazinul Mediteranean.
Planta se cultivă în special pentru frunze, acestea având un gust uşor iute, dar în acelaşi timp dulce-amărui.
Anotimpul acestei plante este primăvara. Ea poate fi plantată chiar şi într-un ghiveci din câteva seminţe plantate. Astfel rucola proaspătă poate fi consumată și în alte anotimpuri, în special vara. Rucola o plantă perenă, așa că nu necesită plantarea seminţelor an de an.
Rucola este o plantă săracă în calorii (jumătate de cană conţine doar 2 calorii), dar este bogată în fibre, astfel fiind hrănitoare.
Aceasta conţine: proteine,fibre, vitamina C, potasiu,fier, magneziu, vitamina A,acid folic, calciu, magnan, zinc, sodiu, vitamina B, vitamina K.
Datorită vitaminelor pe care le conţine, rucola este benefică pentru organism deoarece ajută sistemul osos, sistemul cardiovascular, întăreşte sistemul imunitar, eficientizează producerea de colagen (bun pentru piele şi oase), previne cancerul, previne osteoporoza, ajută la eliminarea toxinelor din corp, previne formarea cheagurilor de sânge, protejează ficatul, reduce aciditatea din stomac.
Rucola proaspătă trebuie să aibă culoarea verde închis, să nu aibă porţiuni uscate sau galbene, iar frunzele să nu fie foarte umede.
Se păstrează în frigider, într-o pungă din plastic, după ce frunzele au fost spălate şi uscate, dar nu mai mult de 2 zile.
Rucola este consumată cel mai des în salate, în diverse combinaţii: cu rosii, cu morcovi, cu puţină zeamă de lămâie, cu brânză, cu nuci. De asemenea, rucola poate fi folosită în supe, smoothie, pizza sau gătită precum spanacul.

 

Sursa

Marţi, 07 octombrie 2014
Vizualizări: 1328

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
103
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
125
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
158
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
484