ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rusia ar putea deveni pînă în 2030 lider în utilizarea energiei regenerabile

Savanții de la Universitatea Tehnologică din Lappeenranta, Finlanda, au elaborat un model de trecere totală a Rusiei la utilizarea surselor regenerabile de energie. Ei afirmă că această trecere ar putea fi efectuată pînă în anul 2030. Potrivit specialiștilor, pînă atunci energetica rusească va fi capabilă să producă circa 390 GWt și ar putea deveni lider în utilizarea energiei regenerabile în Eurasia.

Potrivit estimărilor savanților, construcția unui sistem în Eurasia, ce va utiliza energie „curată” 100% va costa aproape de două ori mai puțin decît construcția numărului necesar de stații atomoelectrice de o capacitată sumară similară.

Conform raportului specialiștilor, sistemul va atinge o eficiență maximă prin conectarea unui număr cît mai mare de regiuni din Eurasia într-un sistem comun. Cu cît mai multe rețele electrice vor fi unite într-o mare „super-rețea”, cu atît mai mică va fi necesitate în instalațiile-tampon, destinate pentru acumularea și păstrarea surplusului de energie.

Totodată, calculele au fost făcute reieșind din presupunerea că întreprinderile vor renunța la gazele naturale în favoarea gazului obținut cu ajutorul energiei electrice obținute din resurse regenerabile (spre exemplu, hidrogenul obținut din apă).

În cadrul studiului s-a luat în considerație doar folosirea părții de energie, ce va fi consumată pentru producerea energiei electrice și în scopuri industriale, cu excepția încălzirii și transportului. Studiul a fost efectuat în scopul studierii posibilității de utilizare a resurselor regenerabile de energie pe continentul Eurasia.

„Potrivit datelor noastre, acesta este primul model de evaluare a performanței de 100% de energie regenerabilă pentru Rusia și Asia Centrală, a explicat profesorul Christian Breyer, unul dintre autorii lucrării. Din model reiese că Rusia ar putea deveni una dintre cele mai competitive regiuni ale lumii în domeniul energiei regenerabile”.

Domeniul geografic al studiului cuprinde cea mai mare parte a emisferei de Nord. Multe țări din această regiune depind în prezent de producția și utilizarea zăcămintelor de carburanți și energie atomică. În afară de Rusia, pe teritoriul cercetat intră Belarusul, Kazahstanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul, precum și Caucazul și Pamirul, inclusiv Armenia, Azerbaidjanul, Georgia, Kîrgîzstanul și Tadjikistanul.

Productivitatea totală a acestui model ajunge la 550 GWt, dintre care 60% este producție eoliană. Pentru comparație, specialiștii au accentuat că energetica rusă poate produce în total, cel mult 390 GWt.

Savanții preconizează să implementeze proiectul timp de 15 ani. Experții dau asigurări, că pe fundalul energiei tradiționale: atomice și termice, trecerea Federației Ruse la principii noi va permite țării să reducă cu 20% costul producției de energie electrică. Acest fapt va transforma Rusia în lider mondial în domeniul energeticii, afirmă specialiștii.

În prezent, baza electroenergeticii rusești o constituie circa 600 de stații electrice cu capacitatea totală de 210 GWt, ce activează în cadrul sistemului electroenergetic al Rusiei. Circa 61% din capacitate este asigurată de centralele termoelectrice, 21% - hidroelectrice, 17% - atomice. Mai puțin de 1% le revine stațiilor electrice experimentale solare și eoliene.

Savanții de la Universitatea Tehnologică din Lappeenranta se ocupă de mult timp de problemele utilizării energiei regenerabile. În 2012, Universitatea, împreună cu administrația orașului Lappeenranta, au elaborat conceptul, potrivit căreia gospodăriile casnice mci vor obține posibilitatea de a transfera energia solară obținută pe panourile lor solare în rețeaua electrică centralizată.

 

 

Sursa: rodovid.me

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 03 februarie 2016 13:00
Vizualizări: 1394

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
60
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
58
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
154