ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rusia se va curăţa de gunoi în 2032 (+Video)



 


 

 

 

 

Probabil că în Rusia nu este nici-un activist, blogger sau orice alt cetăţean al ţării, cu o atitudine nepăsătoare faţă de viaţă, pe care nu l-ar preocupa problema gunoiului. Întrebarea: "Ce să facem cu gunoiul?" poate concura după nesoluţionare cu alte probleme din realitatea rusă, cum ar fi proştii şi drumurile.

 

Şi dracul îşi rupe picioarele: Rusia este năpădită de deşeuri. Borcanele, pungile de plastic şi sticlele "decorează" pădurile, se varsă din containere suprapline lîngă casele de locuit. O problemă şi mai gravă sunt depozitele de deşeuri organizate, care se încadrează cu succes în peisaj şi otrăvesc mediul înconjurător, chiar şi după 100 de ani de la închidere.

Din punct de vedere al ecologiştilor, timpul poveştilor de groază despre cum totul este rău a trecut. A sosit timpul să acţionăm! Iar problema principală referitor la deşeuri, nu constă cum să le facem invizibile, ci cum să învăţăm să le prelucrăm în ciclul de producţie.

Cine ar trebui să facă acest lucru: statul, oamenii de afaceri, populaţia? Şi oare nu vom fi nevoiţi în viitorul apropiat să abandonăm planeta noastră, lăsînd-o în grija roboţelului simpatic Wall-E? În acest articol am încercat, cel puţin să deschidem dezbateri la acest subiect.

Deşeurile municipale solide (DMS), sunt articole sau mărfuri de larg consum, care au pierdut proprietăţile lor,ce reprezintă, cea mai mare parte a deşeurilor de consum. DMS se împart în deşeuri biologice şi gunoiul de uz casnic de origine artificială sau naturală. În Rusia, după ce gunoiul de uz casnic nimereşte în containere, este transportat din oraş.

Cum a relatat şeful Agenţiei Informaţionale Cleandex, Lipatov Anton, cel mai răspîndit mod de eliminare a deşeurilor, este îngroparea cu un pre-tratament la staţiile de sortare sau la uzinele de prelucrare a deşeurilor. Potrivit d-lui, există aproximativ 50 de astfel de instalaţii în întreaga ţară, fără a conta companiile specializate angajate în prelucrarea unor anumite tipuri de deşeuri. La ele, deseori manual, se efectuează scoaterea fracţiilor utile, care sunt apoi utilizate ca materii prime secundare (bucăţi de hîrtie, carton, plastic), precum şi presarea cozilor - fracţiunilor, care nu au fost selectate ca fiind valoroase. Aceste fracţiuni apoi sunt trimise la îngropare. Utilizarea termică este practicată pe scară comercială numai în Moscova (fabricile incineratoare). Astfel, mai mult de 90% din deşeuri ajung la depozitele de deşeuri. Pentru comparaţie, în Elveţia, Olanda, Suedia, Danemarca, Belgia, cota de îngropare a deşeurilor în prezent constituie mai puţin de 10%.

Potrivit Greenpeace ,în Rusia chiar şi depozitele de deşeuri dotate cu cele mai recente tehnologii în mod inevitabil creează o serie de probleme mediului înconjurător. În Rusia, astfel de "poligoane corecte" sunt încă foarte puţine, în general sunt doar gropi de gunoi.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere a Resurselor Naturale (Rosprirodnadzor), la sfîrşitul anului 2011 în Rusia, au fost aproximativ 1500 de depozite de deşeuri special echipate pentru îngroparea gunoaielor. În acest sens, potrivit experţilor, numărul gropilor ilegale de gunoi din Rusia astăzi este de 20-24 mii în comparaţie cu 12 mii legale.

Colectarea separată a deşeurilor, acceptată în lumea dezvoltată, în Rusia nu este realizată pe o scară naţională, ceea ce complică foarte mult reciclarea deşeurilor în continuare.

Şeful Programului toxic de la Greenpeace Rusia, Alexei Kiselev a spus că starea sanitară a ţării în întregime deocamdată poate fi numită, mai mult sau mai puţin, satisfăcătoare. Totodată , în Rusia aspectul de reglementare şi de management este mai puţin dezvoltat decît în Filipine. "Pînă la Europa, mai avem mult, dar această creştere este realizabilă într-o perioadă destul de scurtă de timp", consideră expertul.

"Dacă vrem cu adevărat ca ţara să nu se transforme într-o groapă mare de gunoi, la ce ne îndreptam furtunos, ca ea să fie curată, prosperă şi locuibilă, cred că în 3-5, maxim 10 ani, se poate schimba radical întreaga situaţie şi rezolva pe deplin această problemă ", - a subliniat A.Kiselev. În opinia lui, este necesar de stabilit norme clare de reglementare pentru organizaţiile de afaceri, precum şi de a aplica programe eficiente de informare a populaţiei.

A.Kiselev, a spus că timp de un an la Moscova se poate rezolva radical problema de 45% din deşeuri (deşeuri organice umede, în special, produsele alimentare). "Pentru a face acest lucru este necesar ca fiecare chiuveta de bucătărie să fie dotată cu un dispozitiv numit mărunţitor. Toate fracţiunile organice vor fi trimise la instalaţiile de epurare ale apeductului din Moscova, Mosvodocanal, care sunt echipate cu instalaţii de biogaz. La ele din materii organice se produce biogaz şi apoi îl transformă în energie termică. Este ieftin, eficient şi reduce sarcina asupra climei", - a spus expertul.

Reprezentantul Greenpeace, de asemenea, a remarcat faptul că introducerea în masă a colectării separate a deşeurilor, în primul an, "va elimina" 20-25% din volumul total de deşeuri. "În 2-3 ani, introducerea colectării deşeurilor solide periculoase, cum ar fi bateriile şi lămpile va da alte 10%", - a adăugat d-lui. Potrivit lui A.Kiselev, aceste măsuri vor oferi răgaz la soluţia problemei de depozite suprapline cu deşeuri. "Aceşti 3-5 ani suplimentari ar trebui să fie cheltuiţi pentru adoptarea unui cadru de reglementări adecvate pentru a introduce o responsabilitate obligatorie a producătorilor", - a spus el, adăugînd că este necesar de a extinde ideea de a introduce în ţară, taxa de utilizare pentru vehicule şi toate celelalte tipuri de mărfuri.

Şi dacă ne vom întoarce la problema gunoaielor pe străzi, în parcuri şi păduri, care preocupă cel mai mult omul de rînd, toţi experţii intervievaţi au fost de acord, că este necesar de a se implica în dezvoltarea culturii populaţiei, inclusiv promovînd gestionarea corespunzătoare a deşeurilor.

 

 

Sursa: top.rbc.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 08 iunie 2012 14:02
Vizualizări: 3467

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325