ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Să protejăm grădina și livada de dăunători și boli cu ceea ce avem la îndemînă …

Preparatele moderne de protecție a plantelor nu sînt întotdeauna la îndemînă în momentul potrivit. Dar și roada nu poate fi prelucrată cu chimicale. De aceea, în ajutor ne vin materialele tradiționale.

Săpunul de rufe

Soluția se aplică împotriva afidelor pe legume (200-300 g la 10 l de apă caldă).

Praful de tutun

Este un remediu universal împotriva dăunătorilor. Cu praf se presară varza, precum și florile (garoafele, gladiolele, gherghinele, irișii, pionii) împotriva păduchilor și insectelor ce sug (30-50 g l0 m2). Maceratele și infuziile de praf de tutun pot salva coacăza, agrișul, vișinul, cireșul, prunul de omizi, afide, păduchi etc. Pentru infuzie se iau 1 kg de praf, 10 l de apă caldă, se ține o zi, iar înainte de întrebuințare se dizolvă cu apă 1:3, se adaugă 40 g de săpun la 10 l de soluție. Se stropesc copacii cu 15 zile înainte de culegerea roadei.

Iodul

Soluția de iod (5-10 picături la 10 l de apă) contribuie la creșterea căpșunilor și le protejează de dăunători. Plantele se stropesc o dată pe sezon, înainte de a înflori.

Verdele de briliant

Dacă la transportare, coaja de dovleac s-a deteriorat, prelucrați „rănile” cu verde de briliant – atunci dovlecii se vor păstra timp îndelungat. Același lucru se face și cu tuberculii de gherghine după curățarea sectoarelor de putregai în timpul păstrării.

Permanganat de potasiu

Ajută în lupta cu putregaiul sur al căpșunii (2 lingurițe la 10 l de apă), făinare pe arbuști (soluție roz întunecat), sîrmarul (se stropește solul înainte de plantare cu o soluție de 2 g la 10 l de apă). La pregătirea cartofului pentru semințe, tuberculii se spală într-o soluție puternică.

Creta

Soluția de cretă (1 lingură la o căldare de apă) se aplică pentru prevenirea căderii rodului la vișine și prune, ce cresc pe soluri acide. Din cauza deficitului de var, la plante nu se formează sîmburele, de aceea, rodul cade. 2-3 ori, la un interval de 10-12 zile solul de sub copaci trebuie udat abundent cu această soluție.

Praful de muștar

Solul presărat cu praf de muștar constituie o piedică pentru melci. În prima jumătate a verii, cu soluție de muștar se stropesc arbuștii de agriș (100 g la 10 l de apă se infuzează 2 zile, se strecoară se dizolvă 1:2 cu apă și se adaugă 40 g de săpun la fiecare 10 l). Aceeași soluție va proteja copacii fructiferi de omizile moliei mărului și a altor omizi (copacii se prelucrează peste 15-20 de zile după înflorire), va ajuta să scăpați varza și tuberculii de afide, ploșnițe și tripsuri.

Piperul negru și ardeiul roșu măcinat

În unele cazuri, piperul negru și ardeiul roșu poate înlocui tutunul. Presărați piperul printre rînduri după irigare, înaintea afînării și acesta va speria muștele de varză și păduchii de ridiche.

Mierea

Se folosește drept capcană pentru coropîșnițe. Un borcan de sticlă se unge cu miere în interior și la gură și se îngroapă în sol. Gura se închide cu o scîndură, lăsînd o ieșire de 1-1,5 cm.

Zahărul

Soluția de zahăr (1 linguriță la 1 l de apă) va atrage albinele la hibrizii polenizați cu ajutorul albinelor, plantele trebuie stropite.

Sarea

Soluția de sare de bucătărie va proteja plantațiile de căpșuni de furnici. Sarea presărată pe trunchiul proaspăt va înăbuși creșterea copacului tăiat. Aceeași metodă nu va permite înmulțirea hreanului: săpînd tufele în plus, presărați pe rădăcina rămasă puțină sare și hreanul va pieri.

Iaurtul

Protejează coacăza neagră de făinare. Tufele se leagă și se prelucrează cu soluție de iaurt și apă (1:1).

Coaja de ou

Protejează legumele de coropîșniță. Coaja se introduce în sol sub formă de praf, amestecat cu ulei vegetal, înainte de semănat.

Oțetul de miere

Afidele nu-l suportă. Totodată, oțetul este bun împotriva ciupercilor. Luați o lingură de oețt la un litru de apă și stropiți cu această soluție plantele (pe timp mohorît).

Uleiul vegetal

Diluat în apă, acesta va proteja căpșunul de furnici. Pentru stropirea frunzelor afectate de ciuperci, luați cîte 1 lingură de ulei la 3 l de apă.

Coaja de ceapă

Presărată printre căpșuni, coaja de ceapă va ține acarienii departe de plante. Cu decoctul din coji de ceapă poate fi stropit morcovul pentru a speria musca. Pentru prelucrarea morcovului înainte de depozitare este potrivită infuzia (50-100 g de coji de ceapă la 1 l de apă, se ține 3-5 zile). Rădăcinile se cufundă în această soluție timp de 10 minute și, fără a fi uscate, se depozitează.

 

Sursa: econet.ru

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
327