Sacoșe, pet-uri, ambalaje — ne scufundăm în gunoi!
Abundența produselor alimentare și industriale propuse pe piață, cu părere de rău, este urmată și de abundența deșeurilor de ambalaje pe care le găsim oriunde am arunca cu privirea. Motive, scuze sunt multe, toate însă pot fi reduse la două esențiale - lipsa unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor în majoritatea localităţilor din ţară și indiferența oamenilor față de mediul, natura ce ne înconjoară.
Inspectoratul Ecologic de Stat, a estimat că la nivelul anului 2011, sectorul privat, la intervenţia de oportunitate, fără contribuţia statului, a recuperat circa 57 mii tone de deşeuri de ambalaje, ceea ce reprezintă 23% din totalul deşeurilor. Pentru comparație - în statele Uniunii Europene acest indicator constituie 75%.
Pentru a soluționa problema, Ministerul Mediului a elaborat Propunerea de politici publice de creare a unui sistem de management al ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje. Obiectivul este ca valorificarea deşeurilor de ambalaje să fie de cel puţin 30% în anul 2017 şi 37% în anul 2020.
Pentru a asigura funcționalitatea sistemului de management propus, sunt necesare a fi efectuate un șir de modificări normative și schimbări instituționale. Autorii PPP-ului vin cu propunerea de a fi fondat Biroul de Administrare a Deşeurilor de Ambalaj care să coordoneze activitatea necesară pentru crearea infrastructurii de colectare separată şi sortare a deşeurilor de ambalaje, precum şi pentru promovarea valorificării deşeurilor de ambalaj. Totodată, urmează a fi creat un sistem informaţional pentru facilitarea raportării agenţilor economici privind ambalajele introduse pe piaţă şi a deşeurilor de ambalaje valorificate de aceştia.
Sursa: particip.gov.md