Sahara – câmp pentru construirea centralelor electrice solare
Sahara – câmp pentru construirea centralelor electrice solare
Energia regenirabilă este unul din cele mai importante şi fundamentale procese ale dezvoltării energetice la nivelul global. Finanţarea surselor de energie regenerabilă este recunoscută ca tendinţa cea mai promiţătoare din lume. Aşa că la construirea instalaţiilor solare, Sahara ar putea deveni pentru Uniunea Europeană una din cele mai mari surse de energie regenerabilă.
În acest sens, s-a început dezvoltarea unui proiect energetic major privind crearea unei surse puternice de energie regenerabilă, care va livra aproximativ 100 de gigawaţi de energie. În acest proiect, dezvoltatorii au de gând să folosească centrale termice solare, instalate în deşert.
În realizarea acestui proiect de o astfel de anvergură vor fi implicate aproximativ 20 de companii germane mari. Discuţii preliminare privind proiectul au avut loc în iulie 2010 în Munchen, la care au participat Organizaţia Mondială pentru protecţia mediului şi Fondul Mondial pentru protejarea speciilor sălbatice.
Dezvoltatorul principal al proiectului este compania Desertec Foundation, care a lansat conceptul creării pe scară largă a tehnologiilor de energie regenerabilă. Ideea de bază este instalarea centralelor electrice de mari dimensiuni pe teritoriul Africii de Nord în următoarele ţări: Algeria, Libia, Maroc şi altele. Finalizarea proiectului este planificată pentru 2020-2025, care în cele din urmă va oferi aproximativ 20% din energie necesară în Europa, şi este de 885 de ori mai mult, decât, de exemplu, vine de la centralele electrice, instalate în deşertul Mojave.
Bugetul acestui proiect ambiţios va constitui peste 400 de miliarde de euro. Este o finanţare destul de mare, care va fi rambursată în totalitate cu începerea funcţionării centralelor electrice în Sahara.
Ce vor prezenta centralele electrice? Acestea vor fi prezentate sub formă de instalaţii solare, cu oglinzi de concentrare a energiei solare amplasate pe ele. În plus, astfel de instalaţii heliotermice vor fi echipate cu turbine- şanţuri liniare, prin care va fi furnizat agentul termic.
Energia, derivată de instalaţii solare, va fi livrată către Europa prin linii de înaltă tensiune, care vor fi montate în partea de jos a Mării Mediterane.
Deoarece Sahara este considerată zona cea mai aridă din Africa, în cadrul planului de instalare a centralelor solare se planifică construirea uzinelor de desalinizare de înaltă putere, care vor furniza apă pentru irigaţii şi băut.
Cât de luminoase sunt perspectivele şi cât de eficient va fi rezultatul, va fi cunoscut nu mai devreme de 10 ani. Cu toate acestea, nu toată lumea pare a fi optimistă cu privire la crearea unor astfel de instalaţii de energie solară la scară largă. Din păcate, au rămas multe probleme importante, care ar trebui să fie abordate în timpul procesului de construcţii - protecţia de la furtunile de nisip (Sahara este cunoscută pentru o mulţime de furtuni de nisip), transportarea şi cazarea echipamentelor necesare pentru a începe lucrări de construcţie (echipamentul trebuie să fie transportat către mai multe ţări de pe continentul African simultan) şi alte întrebări.