ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Salvarea padurilor tropicale din Muntele Apo, Filipine.Salvarea padurilor tropicale din Muntele Apo, Filipine.

 


La o altitudine de 2954 m se ridică cel mai înalt munte din Filipine, Apo. Muntele maiestuos în partea de sud a ţării este protejat de pădurile tropicale, abundente în floră şi faună. Aceasta este lăcaşul vulturului filipinez, cel mai mare prădător din ţară, şi acum această specie este pe cale de dispariţie.

La începutul anilor 90, poalele Muntelui Apo au fost acoperite cu o pădure verde în creştere. Distrugerea mediului înconjurător, rezultantă al activităţilor umane din zonă, a început să absoarbe rapid pădurea falnică. Cândva aici a fost un paradis montan, dar acum - plantaţii de ananase şi banane. Devastarea, provocată de distrugerea extensivă a exploatării forestiere ilegale, schimbarea dealului şi expansiunea agricolă au cauzat distrugerea solului şi inundaţii regulate în ţară, mai ales în timpul sezonului ploios. Fără copaci, nimic nu reţine solul de la spălarea de pe pantele muntelui în timpul ploilor grele.

Filipinine  pierd anual 2,1% din toate pădurile sale. Acest nivel al pierderilor este cel mai rapid în Asia de Sud-Est  şi al 7-lea  din lume. Numai pe Muntele Apo aproape 30% din suprafaţă au fost transformate în terenuri agricole. Curăţirea terenurilor prin defrişare şi ardere a pădurilor, practicată de popoarele indigene, deja a eliminat complet câteva domenii ale muntelui cândva acoperite cu păduri. Pe fundalul acestui eveniment sumbru a avut loc o acţiune optimistă. Mai multe grupuri de oameni şi persone a parte din oraşul Davao s-au ridicat pentru apărarea pădurilor pe cale de dispariţie pe muntele Apo. În afară de alpinism, persoanele ascendente au început să planteze copaci şi să organizeze programe de conştientizare în rândul populaţiei locale în scopul protejării muntelui.

 

Salvarea padurilor tropicale din Muntele Apo, Filipine


 
În 2000 un grup de voluntari  filipinezi, numit Mişcarea Sonshine, a găsit propria cale de împădurire. În loc să se ocupe de plantarea speciilor comune de copaci, care cresc pe versanţii munţelui, fondatorul şi preşedintele mişcării, pastorul Apollo Kiboloi a decis să cultive în zonă pinul Benguet (copac, răspândit în partea de nord a Filipine). De la începutul mişcării grupul, care realizează programul de reabilitare, a acoperit deja aproape 21 de hectare într-o suburbie mică, numită Tamayung - la poalele Muntelui Apo. În prezent, plantaţii de pin, bucură ochii vizitatorilor. "Inainte, a fost un teren pustiu, înconjurat de plantaţii de banane", - a declarat conducătorul proiectului Marlon Rozete. Acţiunile coordinate ale voluntarilor au dus la ceea că acum întreaga regiune este acoperită cu aproximativ 30 000 de pini sănătoşi. Acum, acest domeniu este considerat o suprafaţă cu cea mai mare concentraţie de pini în Filipine.

 

Salvarea padurilor tropicale din Muntele Apo, Filipine Proiectul  în cauză este serveşte drept un exemplu de acţiune pentru a preveni o catastrofă ecologică în regiune. În afară de restaurarea frumuseţilor  muntelui, de asemenea, proiectul contribuie la restabilirea echilibrului în sistemul ecologic local. Studiile ştiinţifice au arătat că un singur copac de pin matur absoarbă, cel puţin, aproximativ 10 kg de dioxid de carbon din aer anual şi alocă zilnic oxigen, suficient pentru alimentarea cu aer curat, a patru persoane. În plus, un singur copac este capabil să captureze până la 7.000 fire de praf pe un litru de aer. Astfel, fiecare arbore este un climatizor viu şi un curăţător.

 

Salvarea padurilor tropicale din Muntele Apo, FilipineDacă filipitezii vor urmări acest scenariu, există o speranţă că pădurile din Filipine vor supravieţui. De asemenea, că va fi  restaurat  Pământul, unde omul si natura vor trăi în armonie.

 

Salvarea padurilor tropicale din Muntele Apo, Filipine

 

 

Sursa cu link pe www.environmentalgraffiti.com

Vineri, 19 noiembrie 2010
Vizualizări: 5402

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
1029
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
371
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
483
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
397