Salvați 100 de specii pe cale de dispariție: misiune posibilă!
Pe 11 septembrie specialiştii în domeniul protecţiei mediului au afişat o listă de specii, expuse pericolului de dispariție și au declarat că acestea pot fi salvate de la dispariția completă numai în cazul schimbărilor în opinia publică și politică de stat. Această listă este înscrisă în raportul Societăţii Zoologice din Londra, numită "De nepreţuit sau inutile?" şi include 100 specii de animale, plante și ciuperci, fiind primele în rîndul celora ce sunt pe cale de dispariţie.
"Toate aceste specii sunt unice și de neînlocuit. Dacă vor dispărea, nici o sumă de bani nu le va putea întoarce”, - a declarat co-autorul raportului, Butcher Ellen. – „Dacă vom lua măsuri imediate, atunci le vom oferi încă o șansă de a lupta pentru supraviețuire. Dar, societatea ar trebui să susţină punctul de vedere moral şi etic, că toate speciile au un drept inerent la existenţă".
Raportul Societăţii Zoologice din Londra, a fost lansat pe insula Jeju din Coreea de Sud, în care s-au reunit în cadrul Congresul Mondial UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) aproximativ 8.000 de oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, mediului academic și lideri de afaceri din 170 de țări.
Specialiştii în domeniul protecţiei naturii se tem că unele specii înscrise în listă, cum ar fi cameleonul lui Tarzan (Calumma tarzan) din Madagascar și leneşul cu trei degete (Bradypus pygmaeus) din Panama, vor fi lăsate să piară, deoarece nu prezintă pentru oameni nici-un beneficiu aparent. Însă, importanța speciilor aflate în pericol de dispariție nu poate fi subestimată, se indică în raport. Potrivit oamenilor de știință, lumea a devenit mai pragmatică și este interesată doar de lucruri pe care natura le poate oferi omenirii. "Guvernările ar trebui să fie obiective și să declare deschis, dacă aceste specii sunt de nepreţuit sau inutile şi dacă avem dreptul de a le aduce la dispariție! Dacă nu putem salva 100 de specii pe cale de dispariție, care este speranță pentru celelalte organizme vii de pe planetă",- scriu savanţii.
Scopul Congresului de la Jeju, organizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, este discuția privind dispariția iminentă a speciilor critice.
Într-un raport publicat la Summitul Mondial din iunie, Rio +20, experții Uniunii Internaționale au declarat că, potrivit rezultatelor evaluării a 63 837 de specii, 19 817 sunt pe cale de dispariție din cauza distrugerii habitatelor naturale și schimbărilor climatice. Sunt amenințate 41 la sută din amfibieni, 33 la sută din recifele de corali în construcţie, 25 la sută din mamifere, 20 la sută de plante şi 13 la sută din păsări, spune Cartea Roşie completată. Multe dintre ele sunt importante pentru omenire, oferind surse de hrană și locuri de muncă, precum și fondul genetic pentru a crește productivitatea recoltelor și a crea noi medicamente.
Experții consideră că dintre milioanele de specii care există pe Pămînt, multe sunt microscopice, în mod oficial este identificată doar o mică parte. În ultimii ani, biologii au descoperit în pădurile tropicale, specii noi de broaște și de păsări, care sunt o dovadă în plus, că diversitatea biologică a planetei este cunoscută doar parțial.
Membrii Uniunii Internaționale şi-au pus o sarcină în cadrul Scopurilor de Dezvoltare ale Mileniului: pînă în 2010 să oprească dispariţia speciilor, însă nici nu s-au apropiat de punerea ei în aplicare. După acest eșec, au dezvoltat un așa-zisul "plan strategic pentru dezvoltarea biodiversităţii", în care s-au angajat să prevină dispariția mai multor specii cunoscute.
Sursa: facepla.net