Sănătatea și zahărul sunt incompatibile!
Mîinile sus și un pas înapoi de la zahăr! Desigur, vorbim convenţional. Dar, poate că într-o zi zahărul va deveni o substanță controlată, la fel ca şi alcoolul, tutunul. Această intenție, la prima vedere, pare draconică, dar când veţi examina considerentele pe care se bazează, veți vedea că are sens. Cercetătorii de la Universitatea din California (UC), San Francisco, au descoperit că în spatele pandemiei de obezitate la nivel mondial „stă” consumul excesiv de zahăr. Zahărul provocă decesul anual a peste 35 de milioane de oameni de la diabet zaharat, maladii de inimă, cancer şi alte maladii. Dorința oamenilor de știință de a vedea lumea mai sănătoasă, cu costuri mai mici asociate de sănătate, poate fi satisfăcută prin limitarea şi reglementarea utilizării zahărului.
Studiul a fost publicat în revista Nature şi realizat sub conducerea lui Robert Lustig, dr. în medicină, Laura Schmidt, dr. în filozofie, profesor de asistență socială, sănătate publică și Claire Brindis, dr. în salubritate și igienă publică. Colaborarea lor a îmbinat o cantitate mare de cunoştinţe speciale în astfel de discipline cum ar fi endocrinologie, sociologie și sănătatea publică.
Cele mai mari reproşuri din partea oamenilor de știință l-a provocat faptul că cetățeanul tipic american, lipsit de griji, consideră zahărul ca un fel de calorii goale, cu cel mai mic conţinut de substanţe nutritive. De fapt, asigură cercetătorii, zahărul, cu condiția utilizării în cantități uzuale pentru americanul de rând, modifică metabolismul, creşte tensiunea arterială, schimbă producerea hormonilor şi afectează ficatul.
"Atâta timp cât societatea va crede că zahărul este doar "calorii goale", nu avem nici-o șansă de a rezolva problema", - spune Lustig. - "Exista calorii bune și calorii rele, la fel cum există grăsimi utile şi grăsimi dăunătoare, aminoacizi buni şi aminoacizi răi, carbohidraţi buni şi răi. Iar zahărul este toxic prin excesul de calorii".
Cercetătorii indică că impactul de zahăr este foarte asemănător cu influența alcoolului. La urma urmei, alcoolul este distilat din zahăr.
Datele statistice prezentate de cercetători arată că consumul mondial de zahăr în ultimii cincizeci de ani s-a triplat, ceea ce corespunde cu creșterea obezităţii. Dar, de a schimba societatea pe o traiectorie nouă, cu mai puțin consum de zahăr, este o provocare. Printre alte lucruri există şi diferențele culturale legate de zahăr, care sunt prezente în societate de mai mulți ani. De exemplu, apa gazoasă este băutura cea mai larg și mai frecvent reclamată. Iar, cărucioarele de vară cu îngheţată comercializează regulat producţia în localităţile noastre. Ca şi înainte cu ocazia zilei de naştere, primim în dar o tortă delicioasă. Și pentru fiecare dintre noi produsele dulci de cofetărie și deserturi sunt întotdeauna o plăcere.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, San Francisco, nu propun să fie interzise produsele din sectorul zahărului. Mai degrabă, ei pledează în favoarea adoptării la nivel guvernamental a măsurilor abia tangibile privind reducerea utilizării cantităţilor excesive de zahăr şi alegerea benevolă în favoarea alimentelor neindulcite.
Din punct de vedere al unui luptător pentru libertatea individului, se pare că statul se ocupă de ingineria socială. Dar,având în vedere că cheltuielile de îngrijire a sănătăţii sunt excesive, probabil, că este ceea de ce avem nevoie. Din fericire, noi vom avea în continuare posibilitatea de a cumpăra o ciocolată. Dar, din păcate, acestă ciocolată va putea să ne coste deja, aproximativ cinci dolari.
Sursa: pozitivchik.info