Sanctuar misterios construit de “Dacii nemuritori” din Turcia
Muntele Nemrut Dagi, din centrul Turciei de astăzi, găzduiește unul dintre cele mai misterioase sanctuare din toate timpurile. A fost descoperit în 1881 de către arheologii germani, care au scos la iveală mai multe elemente ce amintesc de istoria dacilor.
Chiar și numele muntelui, Nemrut Dagi însemnă în turcă "nemurirea dacilor" sau "dacii nemuritori", arată că istoria strămoșilor noștri este mai complexă decît ne puteam imagina. Orașul megalitic se afla la o altitudine de peste 2.000 de metri, pe unul dintre platourile din Munții Anti Taurus, Turcia.
În urma săpăturilor efectuate, arheologii nu au ajuns la o concluzie clară, dar atribuie construcțiile și statuile descoperite civilizației commagenilor, neamuri bune cu "dahii", adică dacii.
Numeroasele inscripții descoperite în situl arheologic nu i-au putut ajuta pe experți să determine cu exactitate istoria acestui popor misterios.
Oricum, prezenţa unor daci, respectiv traci, în Anatolia nu ar fi o mare supriză, ţinînd cont de faptul că în antichitate malurile strîmtorii care face legătura între Marea Mediterană şi Marea Neagră era locuită de neamul tracic al Dardanilor, de unde numele Strîmtoarea Dardanele, iar în zona Munţilor Caucaz, şi mai departe, pînă aproape de China, sînt menţionate de Strabon neamuri de "Dahi" şi Massageţi.