ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Șapte minuni ale lumii subacvatice




 

Oamenii, uneori, nici măcar nu-şi dau seama cât de multe comori antice şi obiective turistice pe care nu le pot admira pe uscat ci la fundul lacurilor, mărilor și oceanelor. Acestea sunt şi  oraşe întregi dispărute sub valuri după cutremur sau tsunami, sate inundate după dezastrele provocate de om. Astăzi vă prezentăm cele șapte minuni ale lumii, care în zilele noastre pot fi vazute doar cu un scafandru.
Alexandria, Egipt

De-a lungul malului celui mai mare port egiptean fondat  de Alexandru Macedon,  Alexandria, s-au păstrat  ruinele maiestuoase ale unui palat magnific, care s-a scufundat  în apă împreună cu statui antice și alte artefacte de nepreţuit. Conform legendei, a fost reședința celebrei Cleopatra. Într-adevăr, după cutremurul de acum 1500 ani, s-au format crăpături uriaşe şi  întregi cartiere urbane au dispărut sub apă. Dar, dacă a locuit  în acest palat frumoasa Cleopatra, nu se cunoaşte la sigur, pentru că acest nume a fost purtat de cel puțin șapte conducătoare ale Egiptului antic. Pentru ca comorile antice să  fie admirate nu numai de scafandri,  în viitorul apropiat în Alexandria este planificat de a construi un muzeu subacvatic.
Golful Cambay, India
Din timpuri străvechi, în aceste locuri, la intersecția căilor navigabile era situat cel mai important oraș comercial și port maritim. Rămăşiţele unei mari aşezări datând de 9500 ani în urmă, au fost descoperite sub apă foarte recent. Toate pietrele, monumente, morminte s-au păstrat într-o stare  perfectă. Oamenii de ştiinţă au înaintat diferite ipoteze: oraşul înecat datează de cea mai străveche civilizaţie de pe pământ Harappa, iar unii chiar susțin că aceasta este legendara Atlantida.
Lacul Phayao, Thailanda
S-ar putea spune că nu este nimic neobișnuit în faptul că templul vechi de 500 de este  situat la fundul lacului Phayao. Astfel de structuri pot fi găsite în întreaga lume. Cu toate acestea, acest lac este construit de om: a apărut în urmă cu doar 70 ani, iar acum în societate thailandeză se discută despre reconstruirea templului, care ar costa miliarde de dolari. Oponenții pentru recuperare reamintesc că acum ruinele servesc drept habitat pentru speciile rare de pește, iar acest lucru ar putea distruge ecosistemul.
Yonaguni, Japonia

Piramidele misterioase găsite în largul coastei Japoniei în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, cauzează multe controverse. Complexul subacvatic a fost descoperit întîmplător de către un instructor de diving. Aproape de țărm, el a observat o platformă mare și terase construite, în mod clar de către om, zidurile cărora erau acoperite cu ornamente geometrice. Afundîndu-se  în apă mai la adînc, cercetătorii au descoperit un întreg oraș: străzi, scări, tunele, mine, au găsit şi sculpturi ale oamenilor și animalelor. Oamenii de ştiinţă sugerează că aceste cladiri au fost construite acum 10 mii de ani în urmă, însă care popor le-a construit nu se cunoaşte.

Havana, Cuba
Pînă în zilele noastre oamenii de stiinţă continuă să studieze misterioasele ruine megalitice găsite în Cuba în strâmtoarea Yucatan. Astăzi, se știe doar că pe acest teritoriu vast situat pe malul oceanului era situat un oraș  gigantic. Unii cred că acesta a fost locuit de reprezentanți ai unei dintre cele mai  vechi civilizații de pe planetă care au existat în aceste locuri cu mult înainte de culturile americane cunoscute al incașilor, aztecii.
Marea Nordului, Europa
Impresii neobişnuite îi așteaptă pe scafandrii care vor îndrăzni să plonjeze în apele reci ale Mării Nordului. În aceste locuri a fost găsit un peisaj natural pierdut dar care s-a păstrat foarte bine. Ţărm cu râuri, lacuri, pe care-l știiau vânătorii și culegătorii care au trăit în urmă cu mai mult de 10.000 de ani în urmă, există în prezent doar pe fundul mării.
Atlantida, Antarctica?
În urmă cu peste o sută de ani un curator de muzeu din Istanbul a făcut o descoperire remarcabilă. Studiind hărțile vechi, el a descoperit că în locul  Antarctidei moderne  este desemnat un lanț muntos. Aceasta este o altă din multitudinea de dovezi ce sugerează că Antarctica este legendarul continent pierdut Atlantida. Cercetătorii susţin că continentul acoperit de zăpadă și gheață, altă dată era fertil, cu rîuri şi cîmpii. Și astfel, probabil, sub zăpezile de pe continentul sudic  se ascund multe secrete.
 

Семь подводных чудес света

Семь подводных чудес света

Семь подводных чудес света

Семь подводных чудес света

 

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 11 martie 2014 14:01
Vizualizări: 4680

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
157
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
129
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
120
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
320