Sarea afectează creierul, precum ţigările şi droguri tari
Sarea afectează creierul, precum ţigările şi droguri tari
Cercetătorii susţin că sarea provoacă dependenţă la fel ca şi ţigări sau droguri tari. Această descoperire ar putea explica de ce atâtor de mulţi oameni este dificil de a reduce cantitatea de sare din dieta lor, în ciuda avertismentelor cu privire la pericolele de exces de sare pentru menţinerea tensiunii arteriale normale şi sănătăţii inimii.
Studiile privind examinarea efectele excesului de săruri asupra activităţii creierului au fost efectuate de către oameni de ştiinţă australieni şi americani. Ei au descoperit că, la conţinutul de sare în alimente crescut se măreşte activitatea aceloraşi celule ale creierului, care sunt asociate cu dependenţa de substanţe, cum ar fi heroina, cocaina şi nicotina.
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, declară că schimbările în creier, cauzate de pofta de sare, dispar cu mult înainte, ca aceasta iese din intestin, imediat nimerind în sînge şi creier. Oamenii de ştiinţă remarcă faptul că este uimitor de a vedea modul în care genele care se "opresc" la pierderea de sare, revin la starea iniţială în termen de zece minute. Acest mecanism evolutiv are o valoare de supravieţuire mare, deoarece la deshidratare şi pierdere de sare din organism, sunt suficienţi doar cinci sau zece minute pentru a recupera echilibrul de apă şi sare.
Cercetătorii remarcă importanţa de sare pentru sănătate şi că pofta de sare este un instinct vechi, adânc înrădăcinat în creier. Acest lucru poate explica de ce găsim alimente sărate atît de delicioase.
Studiile recente de la Universitatea din Exeter, cu participarea a aproape 6500 de oameni, au arătat că nu există dovezi convingătoare că reducerea nivelului de sare din dietă reduce riscul de boli cardiovasculare sau de deces prematur. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au avertizat despre pericolele excesului de sare în dietă şi că reducerea cantităţii de sare ar trebui să aibă loc o perioadă mai lungă pentru a avea un rezultat pozitiv.
Sursa: zdorovo.ua cu link pe Daily Mail