Șase ani de viaţă cu lupii
Cuplul, Jim și Jamie Dutcher, a petrecut şase ani de viață într-un cort, în mijlocul pădurii, cu o haită de lupi, încercînd să înțeleagă modul de viață și natura acestor animale.
Au trăit fără electricitate şi apeduct, în cele mai primitive condiții sălbatice, fără a părăsi locul chiar și în timpul iernii, atunci când în pădurile Idaho, au domnit gerurile cumplite, practic siberiene. Judecînd după fotografiile postate pe site-ul lor și în mass-media, au reuşit să stabilească cu lupii o relaţie foarte strînsă, aproape familială și să arunce o privire acolo, unde puțini dintre oameni au izbutit.
Pe mulţi dintre lupii din haită, Jim și Jamie, i-au cunoscut din vârsta puilor, i-au ajutat la creştere şi lupii au crescut în ochii oamenilor, devenind animale mature, care totuşi ţineau minte de bunătatea umană și tratamentul binevoitor, răspunzându-le cu o dragoste reciprocă.
Soţii au fost martori ai scenelor de schimbare a căpeteniei în haită, de promovare a membrilor haitei în ierarhie, care într-o societate de lupi, joacă un rol important și au văzut cum un lup mascul, aproape omenește îşi plângea moartea partenerei lui, exprimându-și durerea şi tristeţea pierderii.
Jim și Jamie au încercat să imortalizeze tot ce ar putea demonstra oamenilor cât este de important de a păstra numărul de lupi și că de fapt ei, nu sunt la fel de nemiloşi şi feroce, "mașini de ucis", cum adesea apar în poveștile populare.
- De fapt, lupii se tem şi se ţin departe de oameni, - relatează Jim, - sunt nişte animale foarte inteligente. Este foarte greu să le fotografiezi îndeaproape, dacă eşti un străin pentru ei. Am reuşit doar pentru că lupii au avut încredere în noi după o ședere de lungă durată alături de ei, în mediul lor natural. Am avut cu aceşti lupi o relație strânsă, care apare doar între membrii aceeaşi haite. Și ea va rămâne pentru o viață întreagă.
- Am acționat, conform regulilor haitei și ne apropiam de ei numai în cazul când lupii ne arătau că nu sunt împotriva prezenței noastre. În fiecare dimineață, ne duceam la ei, părăsind cortul și animalele ne salutau ca membri ai haitei lor. Ei schelălăiau, lingeau feţele noastre, așa cum oamenii dau mâna când se întâlnesc, iar apoi plecau în treburile lor.
- Noi niciodată nu am încercat să dominăm în haită, iar acești lupi, la rîndul lor, niciodată nu au încercat să ne forțeze să acceptăm dominația lor. Deci, între noi totul a fost neutru.
- Să facem acest pas ne-a impus atitudinea negativă vizavi de lupi în comunitate umană, - continuă după soțul ei, dna Jamie. – Majoritatea oamenilor simt pentru lupi o ură feroce şi noi am vrut să le arătăm că nu totul este atât de înfricoșător. Că această furie vine de la vechile basme și mituri, în care totul este exagerat, dar au fost vremuri atunci cînd lupii și oamenii trăiau aproape împreună. Anume de la lupi a venit câinele la om, ajutîndu-l la vînătoare și oferindu-i protecție. Noi am constatat că oamenii şi în prezent pot convieţui paşnic cu lupii dacă i-ar cunoaşte mai bine.
Până la retragerea în pădure, cuplul a trăit o viață destul de obișnuită. Jamie, a lucrat la grădina zoologica din Washington, iar Jim, a fost operator și a filmat pelicule despre natura sălbatică. Potrivit spuselor soţilor, a fost foarte dificil de a se muta brusc în pădure, fără toate beneficiile civilizației, chiar și fără radiou. În timpul iernii, totul din jur a fost acoperit cu troiene de aproximativ 2 metri, era foarte frig.
- Deseori rîdeam, atunci când eu mă trezeam dimineaţa cu părul lipit de faţă din cauza gerului, - îşi aduce aminte Jim.
Soţii se încălzeau cu ajutorul rugului și multe alte metode inventate. Treptat, ei s-au obișnuit cu acest mod de viață. Acest lucru s-a întâmplat acum 15 ani, 1990 - 1996. De atunci, Jamie și Jim şi-au dedicat viața, împărtășind experiența și cunoştinţele despre lupi, unui număr de oameni cît mai mare posibil. Ei au un site web, efectuează activitatea de răspândire în masă a cunoştinţelor lor în marile biblioteci, universități și școli din întreaga lume, inclusiv Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Au editat trei cărți, în februarie 2013 va fi lansată a patra carte, intitulată "Viața ascunsă a lupilor" (The Hidden Life of Wolves).
- Timpul petrecut cu lupii ne-a dat o experiență uimitoare și minunată, precum și cunoștințele pe care le preţuim foarte mult. Acum încercăm să întoarcem lupilor ceva în schimb.
Sursa: goodnewsanimal.ru