ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Șase principii în dresarea pisicilor
 

 

Timp de mai multe generaţii copiii și cățeii au fost educaţi prin sancțiuni. Această metodă a fost eficace, deoarece teama de pedeapsă și de izolare a fost mai mare decît lipsa de dorinţă de a se adapta sau se supune. Din fericire, astăzi acest concept de educație se consideră depășit. Empiric este determinat că atît oamenii, cît și animalele învaţă mult mai ușor, fiind încurajaţi pentru faptele bune și neobservaţi pentru un comportament condamnabil. Cît privește situațiile nedorite, este mai bine să le prevenim în avans. Acest model de educație se numeşte pozitiv. Este imposibil de a educa pisicile, pedepsindu-le. Pisicile refuză categoric să se supună forței, dar nu au nimic împotriva adaptării circumstanţelor noi. Pisica are nevoie să simtă întotdeauna că ea este iubită şi tratată cu bunăvoinţă în orice situaţie.

 

1. Niciodată nu folosiți violența

Acest principiu se aplică, printre altele, la metoda răspîndită "a da cu nasul în băltoacă". Niciodată nu faceţi acest lucru! Bietul animal intră în confuzie și din teamă poate lăsa din nou o băltoacă în locul nepotrivit. Pisica nu se bate chiar și cu un ziar pliat sau orice alt obiect uşor.

Data viitoare, la vederea dvs, pisica va fugi. Desigur, în cazuri cînd pisica se comportă inacceptabil, de exemplu, se așează pe masă, nu ar trebui să vă uitaţi la ea cu un zîmbet dulce. Scoateți-o de pe masă și spuneţi categoric: "Nu se poate!", Acest lucru este suficient, că ea să înțeleagă interdicția. Dacă pisica zgîrie, șuieraţi la ea ca o pisică. Ea va înţelege acest semn ca: "Ei bine, oprește-te!"

 

2. La locul "crimei"

Dacă infracțiunea este deja comisă, nu are nici-un rost să pedepsiţi pisica după fapt. Ea pur și simplu nu va înțelege de ce este nemulţumit proprietarul. Din această cauză devine nesigură, nu înțelege ce nu a făcut pe plac și poate deveni jegoasă sau va zgîria.

 

3. Lăudați-o cît mai des posibil

Lauda aduce rezultate pozitive numai în cazul, dacă pisica este lăudată imediat după ce a făcut ceva şi merită să fie încurajată. În orice caz, lauda niciodată nu strică. Cu o încurajare motivată – o laudă și o recompensă - puteți atinge succese impresionante în dresarea pisicilor. Din păcate, mulți proprietari uită să laude animalul, de exemplu, atunci cînd el a utilizat baia, a ascuţit ghearele nu de tapițerie, ci de o placă specială, a dormit în așternut lui, a mîncat bine şi s-a comportat liniştit în mașină.

Dacă doriți să atribuiţi pisicii cîteva abilități speciale, atunci faceţi acest lucru doar cu laude. Ignoraţi complet greşelile. Însă, în privinţa abaterilor de la normă, acest model de dresare nu funcționează. De exemplu, dacă pisica distruge în mod regulat vaze de flori, ea nu va reacționa la o laudă pentru că o dată nu a făcut acest lucru.

 

4. Fiți consecvenţi

Excepții de la regulă sunt obişnuite pentru o lume umană. Pisicile, din contra, simt o confuzie. Dacă pisica se îndoieşte de ceva – iar excepție de la regulă pentru o pisică este un motiv bun pentru a se îndoi de corectitudinea comportamentului – atunci ea acţionează pe propria sa înțelegere și nu aşa cum vrea proprietarul.

 

5. Mențineţi distanţa

Daca pisica nu poate fi dezvăţată de maniere proaste cu ajutorul strigătelor puternice "nu se poate!" uneori se permite să aplicaţi metoda de intimidare. Acest lucru înseamnă că la momentul săvîrşirii "crimei", animalul trebuie să simtă teamă, de exemplu, să audă un pocnet ascuțit sau un fluierat strident. Dar, nici într-un caz, nu permiteţi ca pisica să consideră stăpînul ca sursa de frică. Dacă doriți să dezvăţaţi pisica de manierele proaste prin metoda de intimidare, ascundeţi-vă înainte de a face un zgomot care o va speria!

 

6. Răbdare, timp, nervi

Dacă doriți să re-antrenaţi pisica sau s-o obişnuiţi cu ceva, de ce ea are frică, atunci va trebui să vă înarmaţi cu răbdare. Nu grăbiţi pisica, lăudaţi-o de cîte ori a manifestat curaj, nu acordaţi atenție la eșecurile ei și niciodată nu arătaţi că sunteţi supărat. Înarmaţi-vă cu răbdare şi timp, nu vă iritaţi!

 

 

Sursa: ecofauna.org

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 24 august 2012 15:31
Vizualizări: 12751

Citiţi de asemenea

Timelapseul de 300 de zile al creșterii pinului ...
136
Articolul excelent al medicului psihiatru Viaceslav Gusev:Alcoolul - băutura lăsăciilorCând un prieten de afaceri îmi pr...
97
Poți să încerci această tinctură în caz de amigdalită și să o bei și în scopuri preventive...Pentru a pregăti tinctura...
160
Usturoiul este folosit pentru multe afecțiuni legate de inimă și sistemul circulator. Aceste afecțiuni includ tensiune...
100