ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Şase specii de care omul are nevoie pentru a trăi. Ce rol au albinele, fluturii şi liliecii
 

Albinele, planctonul, fluturii, liliecii, peştii şi ciupercile sunt specii ce au un rol esenţial în menţinerea echilibrului natural. Distrugerea habitatelor acestora sau dispariţia lor ar avea un impact imens asupra omenirii, avertizează oamenii de ştiinţă.

Pămîntul este un gigant ecosistem. Orice plantă, animal, pasăre sau insectă are un rol important în menţinerea echilibrului, chiar dacă uneori nu suntem conştienţi de acest lucru.

Existenţa anumitor specii este chiar vitală pentru viaţa umană. Este şi cazul albinelor, planctonului, fluturilor, liliecilor, peştilor şi ciupercilor, scrie viralnova.com.

1. Albinele sunt probabil cea mai ameninţată specie din lista de mai sus. Totuşi, ele sunt extrem de importante în producţia modernă de hrană, polenizînd culturile de cereale. Fără acest proces, producţia de alimente ar scădea semnificativ.

Cu toate acestea, în unele zone de pe glob, populaţiile de albine au fost reduse cu aproape 80%. Specialiştii apreciază că dacă nu va fi o găsită o soluţie pentru remedierea situaţiei, planeta s-ar putea confrunta cu foametea.

2. Planctonul – contrar credinţei generale, planctonul nu face referire la o singură specie, ci mai degrabă la un grup de animale diferite. Planctonul reprezintă totalitatea organismelor marine, care trăiesc plutind în apa mării, fiind prea mici pentru a rezista curenţilor şi a putea înota.

Puţini ştiu însă că planctonul produce 50% din oxigenul de pe glob. Poluarea îi afectează însă semnificativ dezvoltarea, fapt ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru întreaga lume.

Шесть видов, без которых человечество не может существовать

 

3. Fluturii, ca şi albinele, sunt utili polenizării. Pe de altă parte, aceste insecte le sunt de folos şi oamenilor de ştiinţă care realizează studii privind schimbările climatice. Asta pentru că ei reacţionează rapid chiar şi la cele mai mici modificări de acest fel, oferind astfel informaţii preţioase, în timp real, cercetătorilor

Шесть видов, без которых человечество не может существовать

 

4. Liliecii mănîncă extrem de mulţi gîndaci: mai mulţi decît orice alt animal de pe Pămînt. Ei fac astfel un „serviciu public" oamenilor, ferindu-i şi de păianjeni şi ţînţari cu care, de asemenea, se hrănesc.

Din păcate, una dintre cele cinci specii de lilieci se află acum în pericol de dispariţie din cauza distrugerii habitatului lor.

Шесть видов, без которых человечество не может существовать

 

5. Peştii – pe lîngă faptul că sunt parte esenţială în lanţul trofic marin, cercetătorii au descoperit şi că aceştia contribuie la scăderea acidităţii oceanelor. Acesta este un efect al excrementelor lor.

În anumite zone de pe glob, populaţiile de peşti sunt însă ameninţate de braconaj.

Шесть видов, без которых человечество не может существовать

 

6. Ciupercile au un rol important în menţinerea echilibrului natural. Ele acţionează ca nişte „reciclatori" naturali a anumitor substanţe pe care le transformă în nutrienţi pentru mediu.

Unele specii sunt ameninţate de schimbările climatice şi de distrugerea habitatelor.

Шесть видов, без которых человечество не может существовать

 

Luni, 01 septembrie 2014
Vizualizări: 1851

Citiţi de asemenea

Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
38
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
70
Prima dată, mucusul în organismul nostru se formează încă în copilărie atunci cînd mîncăm ceva fiert...Pe măsură ce cr...
163
Din 1993, Departamentul de Pompieri din Australia lansează calendare caritabile.În acest an, toate fondurile din vînzare...
148