ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Savanții japonezi au descoperit niște microorganisme, ce pot dezintegra plasticul

Savanții Universității tehnice de la Kioto au descoperit niște bacterii, capabile să dezintegreze PET-urile. Microorganismele au fost depistate în cadrul analizei masei plastice, colectate în sol și în apă. Descoperirea și studierea bacteriilor, numite de savanți Ideonella sakaiensis, ar putea contribui la eliminarea cantității enorme de deșeuri plastice.

Din momentul inventării masei plastice în anii 1940, acesta a căpătat o popularitate enormă. În toată lumea se produc circa 311 milioane de tone de plastic anual și doar 14% din mărfurile produse (majoritatea dintre care o constituie sticlele din plastic) sunt colectate pentru reciclare. Iar sticlele colectate sunt topite și folosite pentru confecționarea altor obiecte. Noile sticle sunt fabricate, în special, din produse petroliere.

PER sau polietilenă tereftalată se dezintegrează foarte încet, iar poluarea mediului cu deșeuri din plastic a căpătat dimensiuni amenințătoare. Multiple bucăți microscopice se adună în ocean și acestea deja s-au inclus în circuitul alimentar al speciilor acvatice. Însă la capătul acestui lanț se află oamenii.

Însă natura a mers înaintea omenirii, iar în rezultatul evoluției au apărut microorganisme capabile să dezintegreze PET în componente. Ideonella sakaiensis, se pare că se alimentează exclusiv cu PET. Ele se prinde plastic cu niște mustăți și folosesc doi fermenți pentru a descompune plastic în acid tereftalic și etilenglicolul, din care se produce plasticul. Iar aceste componente deja nu mai sunt dăunătoare pentru mediu.

Componentele obținute sunt asimilate de bacterii, așa că utilizarea lor, sau a fermenților eliminați de acestea ne-ar putea ajuta la curățarea planetei. Ce-i drept, Ideonella sakaiensis nu lucrează repede – în 6 săptămîni, la o temperatură de 30 C, acestea pot dezintegra o bucată de plastică de mărimea unei unghii.

Savanții speră ca cu ajutorul ingineriei genetice să poată accelera capacitățile bacteriilor de a prelucra plasticul – de exemplu, să transmită capacitatea de a elimina fermenții necesari microorganismelor ce cresc mai rapid. Cercetătorii au fost animați de faptul că pentru apariția acestor microorganisme au fost necesari doar 70 de ani și ei speră că vor putea găsi și alte specii de animale, capabile să proceseze deșeurile din plastic.

Anterior, biologii de la Universitatea de aviație și cosmonautică din Beijing au descoperit că viermii de făină sunt capabili să proceseze polistirenul, iar un grup de studenți de la Universitatea Yale, în cadrul unei expediții în Ecuador, a descoperit în junglă o ciupercă, care se alimentează cu poliuretan.

 

Sursa: econet.ru

Luni, 14 martie 2016
Vizualizări: 1698

Citiţi de asemenea

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” au desfășurat o acțiune ecologică în capitală, unde au acumulat circa 50 de sac...
72
Din cele mai vechi timpuri, levănțica era considerată un elixir minune cu proprietăți terapeutice uimitoare. A luat nașt...
76
Pe lacurile zonei ecologice VioPark creat de holdingul Daac Hermes s-au stabilit mai multe lebede. Acest lucru îl demons...
61
1. Nu e voie să pregăti în seră un pămînt prea bogat nutritiv pentru această cultură. Aduceți (chiar din toamnă) gunoi...
371