ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Savanţii sugerează de a face centrale electrice din praf lunarSavanţii sugerează de a face centrale electrice din praf lunar

 


Alex Freundlich şi colegii lui de la Universitatea din Houston (University of Houston) au demonstrat posibilitatea roboţilor de a construi panouri solare din praf lunar.

Ideea însăşi despre crearea centralelor electrice lunare complet din praf lunar a fost lansată de Alex şi echipa lui de acum patru ani.

Conform planului lor, roboţii pe roţi ar putea să se mute pe solul lunar - regolit, luându-l la bord, curăţindu-l, topindu-l şi repunându-l pe suprafaţa Lunii, în formă de urme-bande, în care ar rămânea doar să se implanteze fire pentru a lua energie electrică solară.

Mulţi roboţi, care ar merge la o distanţă considerabilă, ar putea crea treptat panouri solare mari, necesare pentra alimenaţia coloniei lunare.
Roverul merge ca un tractor pe pământ arabil, lăsând în urmă panouri solare.

Esenţa principală a ideii - toate componentele, necesare pentru a construi panouri solare, sunt în acest regolit, care se compune pe jumătate din dioxid de siliciu, şi pe altă jumătate - din amestec de oxizi de 12 metale, inclusiv aluminiu, magneziu şi fier.

Acum Freundlich a demonstrat experimental cum ar trebui să funcţioneze elementul-cheie al acestui plan. El a modelat acţiunile Rover-ilor într-o cameră de vid perfect, care imitează condiţiile de pe Lună.

Cercetătorii au topit praful JSC-1, care are o compoziţie identică probelor de regolit, adus de către astronauţii de pe Lună, iar apoi l-au lăsat să se solidifice sub formă de o foaie netedă.

Apoi autorii experimentului au dovedit că pe baza acestui material se poate crea panoul solar, capabil să producă curentul electric.

Adevărat este că, eficienţa nu depăşeşte un procent, dar pe Lună, acest lucru ar putea fi un factor neînsemnat, deoarece cantitatea de materie primă pentru producerea panourilor este, practic, inepuizabilă.

 

 

Sursă

Sâmbătă, 14 august 2010
Vizualizări: 1520

Citiţi de asemenea

Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
60
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
167
Prima dată, mucusul în organismul nostru se formează încă în copilărie atunci cînd mîncăm ceva fiert...Pe măsură ce cr...
242
Din 1993, Departamentul de Pompieri din Australia lansează calendare caritabile.În acest an, toate fondurile din vînzare...
224